Skyltarna en besvikelse

Trafikverkets skylt kostar dem 20 000 kronor - men de har inget inflytande över var skylten placeras.- Absurt, anser Per-Arne Holmgren och sambon Laila Övrelid, som bestämt sig för att strunta i skyltarna.

Per-Arne Holmgren anser att skyltningen sitter på fel sida om vägen och skyms av träden.

Per-Arne Holmgren anser att skyltningen sitter på fel sida om vägen och skyms av träden.

Foto: Per-Arne Holmgren

LAPPTRÄSK2010-08-28 06:00
NSD berättade för några månader sedan om paret som driver husvagnscamping, hantverksbutik, café och numera också tankstation i den lilla byn Lappträsk.
Tankstationen ligger inte längs huvudvägen genom byn, utan inne i byn, men tack vare bra skyltning skulle passerande ändå hitta dit.
Det var vad det företagssamma paret, som beställt skyltar via Trafikverket, trodde.
Uppfattar inte skyltningen
Desto större blev besvikelsen när de nyligen såg skyltarna på plats.
- Trafiken som kommer söderifrån (från Kalixhållet, reds anm) hinner inte uppfatta skyltningen och om de hinner se den så hinner de i alla fall inte stanna, säger Per-Arne Holmgren som tillägger att skyltarna inte sitter på överenskommen plats som var på höger sida om vägen och inte där de nu finns på vänster sida om vägen tillsammans med byaskylten.
- Jag har pratat med Trafikverket om detta, men de kan inte flytta skylten med hänvisning till att den kan skymma sikten från en utfart. De erbjuder oss att köpa en förvarningsskylt, alltså ännu en skylt, som vi ska betala ytterligare 8 000 kronor för, säger Per-Arne Holmgren som tycker att Trafikverkets handläggare är "fyrkantiga" och "i högsta grad ovilliga att lösa problem".
- Så vi köper inga skyltar alls av Trafikverket. Vi ska sätta upp egna skyltar, i samråd med markägarna, utanför vägbaneområdet.
Syns från långt håll
Britt-Marie Majbäck är enhetschef vid Trafikverket region nord och hon säger att de har försökt göra det bästa av situationen:
- Vi sätter upp skyltarna på lämpligaste platsen och i det här fallet fanns det en anslutningsväg på höger sida som gjorde att vi inte kunde sätta upp skylten där. Vi har erbjudit kunden att köpa en förvarningsskylt.
Om jag köper en skylt om affärsverksamhet så räknar jag väl med att den ska placeras så att passerande ska hinna se den och hinna stanna?
- Skylten syns på 100 till 150 meters håll, trafikanterna hinner se den och de hinner stanna, säger Britt-Marie Majbäck.
Trafikverket kommer nu, enligt samråd med Holmgren/Överlid att ta ned skyltarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om