Toapappershållare jubilaren "Relles" senaste innovation

Kirunaprofilen Reinhold "Relle" Brynefall fyller 60 år. Han är också innovatör till en en pappershållare för handikapptoaletter som ska ta honom ut i näringslivets hetluft igen.

Kirunaprofilen Reinhold "Relle" Brynefall fyller 60 år. Han är också innovatör till en en pappershållare för handikapptoaletter som ska ta honom ut i näringslivets hetluft igen.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2008-08-13 06:00
Reinhold "Relle" Brynefall, Kiruna, fyller 60 år i dag.
Det är snart tio år sedan han lade ned sin rörelse "Sko-Relle" i centrala Kiruna. Under tiden som företagare var han också företrädare för stor en del av Kirunas handlare i egenskap av Köpmannaföreningens ordförande.
De senaste åren har det har han sysslat med många olika saker. Sommaren har gått till att bygga färdigt verandan inför 60-årsdagen.
Prototypen klar
Nu är en av Kirunas företagarprofiler är på väg in i näringslivets hetluft igen. Han är innovatör till en toapappershållare som han hoppas snart ska finnas på de flesta handikapptoaletter.
Prototypen till produkten som ska förenkla toalettbesöken för rörelsehindrade är klar.
- Jag har själv besökt åtskilliga handikapptoaletter runt om i landet och ingenstans har man haft en bra lösning för pappersrullen. Den har suttit på väggen, runt armstödet, på toastolen bakom ryggen eller i värsta fall legat blöt på golvet, säger han.
Reinhold Brynefalls lösning på problemet är en arm med flera leder som sitter som en förlängning av armstödet. På så vis får man rullen precis framför sig och man slipper sträcka sig när man sitter i stolen.
Nu är innovationen designskyddad och Reinhold Brynefall vågar visa upp den.
Testserie på gång
Innan det kan bli fråga om fullskalig produktion ska han låta tillverka en testserie. Förhoppningen är att landstinget i Norrbotten ska blir hans första kund.
- Helst vill jag också att tillverkningen ska ske i Norrbotten när den kommer i gång. Man är ju länspatriot, säger han.
En annan möjlighet är att sälja hela konceptet och ta royaltyn, men det är inte förstavalet. Reinhold Brynefall är redo att ta steget ut i näringslivets hetluft igen.
"Käften en tillgång"
- Nog ska jag ut på banan igen. Jag har redan haft stor nytta av mitt nätverk mina erfarenheter som företagare. Framför allt har min stora käft har varit en tillgång, säger han och ler brett.
Födelsedagen firas i hemmet på Kengisgatan 21 med öppet hus från klockan tolv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om