Tårfyllt farväl för Vargens nior

KIRUNA. I går gick de första friskoleeleverna i Kiruna ut grundskolan.Det blev ett tårfyllt farväl för friluftsskolan Vargens nior.- Det är sjukt vilken sammanhållning vi har haft i klassen, säger eleven Frida Uusitalo-Kemi.

Foto:

Kiruna2008-06-14 06:00
Det blev en minst sagt kylslagen skolavslutning i Kiruna i går. Till och med Vargen med sin friluftsinriktning höll sig inomhus för att skydda sig mot gråvädret och de ynka plusgrader som bjöds.
Vargen och Vita viddernas barnskola de första fristående grundskolorna i Kiruna och niorna som går ut nu är alltså något av pionjärer.
Nu är skolan fullt utbyggd, vilket innebär 120 elever i årskurserna 4-9. Nu planeras för en mindre utökning med två extra elever i varje klass.
När gårdagens avgångselever började för fyra år sedan fanns 48 elever i tre årskurser.
Kan bli råka less
Frida Uusitalo-Kemi började året senare än de flesta andra i klassen, men har inte haft några problem att komma in i gemenskapen. Hon säger att det har varit ett utmärkande drag för klassen.
- I andra klasser umgås man nog mer i grupper. Här är alltid alla tillsammans, på gott och ont. Man kan ju råka bli less på varandra, säger hon.
Något sådant märktes inte i går när det var dags att ta farväl. Det var många våta kinder bland både elever och lärare.
- Det är lite speciellt för oss också. Vi har följt klassen under fyra år och varit ute på många läger som har utvecklat starka relationer. I bland har vi kunnat ligga ute sex nätter i sträck, säger läraren Jörgen Lindmark.
Enligt honom har lägerskolorna har fungerat som gigantiska grupparbeten där det märks direkt om det är någon som inte bidrar. Det har format eleverna som människor.
Nu kommer facit
Rektorn Sven Ylipää tror inte att skolarbetet har blivit lidande av allt friluftsliv.
- Vi är väl medvetna om att det inte kommer att fungera om vi släpper i väg nior som inte har tillräcklig kunskaper. Nu får vi facit. Jag är övertygad om att de kommer att klara sig utmärkt på gymnasiet, säger han.
Det finns en möjlig tendens i gymnasievalen. Fyra av de 20 eleverna har valt program på andra håll än i Kiruna och en har sökt till Rymdgymnasiet.
Men bland de som ska gå på Hjalmar Lundbohmsskolan syns inga tecken på gruppval.
Eleven Maria Nilsson tror sig ha en förklaring.
- Vi har varit så tighta här och det har gett oss självsäkerheten och tryggheten att kunna välja självständigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om