Samefonden tappar i värde

Samefonden har tappat rejält i värde den senaste tiden. Fondens ordförande, Lars- Wilhelm Svonni, är bekymrad över att den fallit så snabbt.

KIRUNA2008-11-04 06:00
Finanskrisen och oroligheterna på börsen har slagit hårt mot Samefonden som tappat en tredjedel av sitt värde på två månader. Styrelseordföranden Lars-Wilhelm Svonni finner det mycket bekymmersamt att värdet rasat så mycket på så kort tid. Fondens medel används för att främja rennäring, samisk kultur och samiska organisationer.
- Kortsiktigt kan det påverka möjligheten att bevilja bidrag, säger han.
Hur stor påverkan blir på länge sikt är för tidigt att säga, menar Lars -Wilhelm Svonni. Den 10 november hålls ett beredningsmöte inför kommande styrelsemöte och då ska det göras en mer djupgående analys av läget.
Enligt Sameradion har värdet sjunkit med ungefär 30 procent, från cirka 19,5 miljoner till cirka 13,5 miljoner kronor, sedan början av september. Det är Kammarkollegiet som förvaltar fondens medel. Gerald Lang, fondansvarig vid Kammarkollegiet, säger att en del av minskningen kan härledas till beviljade lån. Större delen av minskningen har dock finanskrisen orsakat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om