Rivningslägenheter tas i drift igen

För åtta år sedan fick Kiruna kommun 52 miljoner kronor för att riva 600 lägenheter.Fortfarande finns 89 lägenheter kvar.Nu avsätter kommunen 7,7 miljoner kronor för att kunna betala tillbaka till Statens bostadskreditnämnd.

Husen på Glaciären har inte rivits trots att Kiruna kommun fått bidrag för det. Före årskiftet måste det avgöras om kommunen måste betala tillbaka delar av bidraget till Statens bostadskreditnämnd.                     FOTO: HANS STERNLUND

Husen på Glaciären har inte rivits trots att Kiruna kommun fått bidrag för det. Före årskiftet måste det avgöras om kommunen måste betala tillbaka delar av bidraget till Statens bostadskreditnämnd. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-10-02 06:00
Kring millennieskiftet hade många års utflyttning satt sina spår i Kiruna. Flera hundra lägenheter stod tomma eller kallställda och man såg inga utsikter att kunna hyra ut dem.
Det som då kallades Bostadsakuten bidrog med stora belopp för att riva lägenheterna eller på andra sätt ta dem ur den ordinarie bostadsmarknaden.
Därefter vände den lokala konjunkturen och sedan några år råder det akut brist på lägenheter.
Nu utreder Kirunabostäder om vissa kallställda hus kan tas i drift igen.
Fakturan på väg?
Frågan är dock om det med automatik innebär återbetalning till Bostadsakuten - som numera heter Statens bostadskreditnämnd.
För tre år sedan fick Gällivare kommun ett bidrag från den förra regeringen som motsvarade skulden på 40 miljoner kronor.
Kiruna kommun hoppas på en liknande uppgörelse. Men det börjar bli bråttom. Till årsskiftet löper avtalet ut och då kan det komma en faktura på posten.
- Jag har fått ett löfte om att få en sittning med regeringen i frågan, men ännu inte fått något datum. Jag hoppas att det ska finnas en förståelse för vår situation, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s).
Försiktighetsprincip
För att gardera sig har har kommunen avsatt 7,7 miljoner kronor i årets budget. Det kan bli kostnaden för att inte avveckla 89 av de 600 lägenheterna.
- Det är inte säkert att vi måste betala, men vi måste ha en försiktighetsprincip, säger kommunchef Ann-Cat-rin Fredriksson.
Summan är dock grovt tillyxad. Man vet till exempel inte om man ska räkna utifrån antalet icke avställda lägenheter eller antalet kvadratmeter.
Och det är långt ifrån säkert att alla 89 lägenheterna kan tas i drift.
I dag är bara 14 lägenheter driftsatta och ett försök med att ställa i ordning ytterligare tio pågår som bäst på Glaciären.
Tarfala och Terrassen
Faller försöket väl ut kan det bli aktuellt med att ta itu med fler lägenheter på Glaciären, Tarfala och Terrassen.
Från kommunens sida har man många argument för att slippa betala tillbaka bidraget. Ett är att det är LKAB som har orsakat den förändrade bostadsmarknaden.
- Det är ett statligt bolag som ligger bakom den ökade efterfrågan på lägenheter, samtidigt som dess verksamhet kommer att leda till att lägenheter förstörs. Det borde inte vara ett skäl att se hårdare på vår situation, snarare tvärtom, säger Ann-Catrin Fredriksson,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om