Härfågeln finns i stora delar av Asien, Nordafrika och södra Europa. Men nu i oktober fick fågelentusiasten Håkan Lundström ett samtal från vännen Anna Britta Johansson i Vittangi.
– Hon ringde till mig och sa att det var en härfågel här. Så jag tog grejerna och for dit, säger han.
Härfågeln, som är en flyttfågel, tycktes ha irrat bort sig. Den hade stannat till vid en gräsfläck utanför Anna Britta Johanssons hus där den kalasade på daggmask. Håkan Lundström försökte smyga fram för att få bra bilder.
– Jag försökte gömma mig men den flög iväg.
Istället gick han in och hittade en bra vinkel vid ett fönster. Härfågeln hittade tillbaka till gräsfläcken och lät sig fotograferas. Fågelskådarna hade till och med tid att dricka kaffe i lugn och ro utan att fågeln flög iväg.
– Jag kände att det var kul. Och så kände jag: Stackars jävel som kommer hit – nu är du på fel ställe.
Den sällsynta härfågeln förekom sällsynt men regelbundet i södra Sverige fram till 1800-talets mitt. På Öland tycks den ha varit relativt allmän, enligt radioprogrammet P2-fågeln. I dag är fågeln mycket sällsynt men alltjämt vanligast på Öland. Genom åren har det gjorts sporadiska observationer av härfågeln i Norrbotten. I år har vindarna bäddat för en unik fågelinvasion från öst.
– Det är nog inte första gången den har setts här, men det är mycket sällsynt, säger Håkan Lundström.
I folktron har fågeln ansetts förebåda både hungersnöd och krig. Frågan är om härfågeln i Vittangi ska tolkas som ett omen om en stundande invasion av främmande makt.
– Jag säger så här: Fienden kan komma från väst – men då är det en jäkla omväg, säger Håkan Lundström skrattandes och syftar på en vits från det militära.