Nu ska också grönländarna lära sig nätbaserat lärande

Grönländare som är intresserade av nätbaserat lärande är i veckan på besöki Kiruna för att lära sig mer.- Det ger mycket inspiration att se hur det fungerar, säger Mogens Schäfer vid Nuuk kompetenscentrum.

Grönländskt besök. Läraren Annika Mukka och rektorn Peter Palo på vuxenutbildningen i Kiruna, flankerade av Mogens Schäfer och Peter Madsen samt Ole Frederiksen (sittande).

Grönländskt besök. Läraren Annika Mukka och rektorn Peter Palo på vuxenutbildningen i Kiruna, flankerade av Mogens Schäfer och Peter Madsen samt Ole Frederiksen (sittande).

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-09-10 06:00
Så kallad e-learning används på många håll i Sverige, bland annat inom den kommunala vuxenutbildningen i Kiruna där den benämns som flexibelt lärande.
Brobyggare
Det är ett nätbaserat lärande som i grunden består av ett webfönster, en nätplattform, som fungerar som ett klassrum på internet. Där finns möjlighet att få tillgång till exempelvis videokonferenser och läromedel för ett individuellt lärande.
Det är just detta som intresserar de grönländare som är på besök i Kiruna den här veckan.
Mogens Schäfer arbetar vid Nuuk kompetenscentrum som fungerar som brobyggare för ungdomar mellan grundskolan och yrkeslivet. Tillsammans med Peter Madsen och Ole Frederiksen tittar han närmare på vuxenutbildningens arbetssätt.
Intressant modell
- Det är en mycket intressant modell och det ger mycket inspiration att vara här och se hur det fungerar, säger han.
Utbyggnaden av fiberoptiknätet pågår för fullt i Grönland vilket gör att nätbaserat lärande blivit möjligt. Mogens Schäfer berättar även att deras kommun nyligen blivit fem gånger större till ytan vilket gör att utbildningen på olika skolor, trots långa avstånd, måste knytas ihop på något sätt.
- Därför ser vi e-learning som en stor möjlighet, säger han.
Rektorn Peter Palo och läraren Annika Mukka är dem behjälpliga under vistelsen och i dag, onsdag, bär det iväg till Vittangi och Lannavaara för att där dra lärdom av hur utbildningen går till ute i glesbygden.
Surströmming
Något annat som grönländarna ser fram emot, med skräckblandad förtjusning, är den surströmmingsmiddag som väntar i veckan. Peter Palo finner skämtsamt ett samband mellan surströmming och e-learning.
- Till en början kan den upplevas lite motbjudande, men när man väl har smakat klarar man sig inte utan den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om