Nu blommar fjällorkidéerna

Myrmarker i närheten av Kiruna är ovanligt rika på de sällsynta och fridlysta blommorna.

Orkidémarker. På berget bakom myren brukar Åke Persson kunna hitta exemplar av arten grönkulla.

Orkidémarker. På berget bakom myren brukar Åke Persson kunna hitta exemplar av arten grönkulla.

Foto: Ellinor Eriksson

Kiruna2016-07-12 06:00

Åke Persson har bråda dagar just nu. Han kuskar runt på de gropiga vägarna runt Kurravaara och vandrar ut på blöta myrar.

Det han är på jakt efter är orkidéer.

– Just nu är en bra tid. De flesta sorter blommar några dagar in på juli. Man kan se dem några veckor framåt, men de pollineras efter hand och börjar producera frön, och då börjar de se lite tristare ut, säger Åke Persson.

Han har studerat orkidéerna i Kurravaaratrakterna sedan 1986. Numera bor han i närheten av Gävle, men han kommer upp varje sommar för att följa utvecklingen på myrarna. Sedan några år tillbaka håller han också i hembygdsföreningens orkidévandringar.

– Förhoppningsvis kan det bidra till att folk får känna sig stolta över att det finns orkidéer ute i markerna, och att det finns mer av dem här än på de flesta håll, säger Åke Persson.

Området kring Kurravaara är nämligen ovanligt rikt på vilda orkidéer. Det beror sannolikt på att berggrunden är kalkhaltig, något som gör marken basisk. Det gillar orkidéerna och även en rad andra ovanliga blommor. En av myrarna som Åke Persson håller koll på – Levävuoma – är dessutom känd i hela Sverige bland de som intresserar sig för fjärilar, eftersom den är så rik på olika fjärilsarter.

Alla vilda orkidéer är fridlysta i Sverige. Det som Åke Persson tycker är spännande med blommorna är att de har en knöl som rot, lite som en lök, som gör att de står kvar på samma ställe från år till år.

– Genom att de är stationära kan man följa från år till år vad som händer.

Till exempel har han kunnat konstatera att det är ett dåligt år för arten ängsnycklar. I år har han hittat 24, jämfört med 2004, så han hittade 642 exemplar.

– Det är inte helt lätt att säga varför, det kan bero på nederbörd. Ibland kan det vara folk som har brassat med skoter, men i år är det nog snarare variationer i miljön, säger Åke Persson.

Orkidéearter i Kurravaaratrakten

Fakta

Skogsfru

Lappnycklar

Spindelblomster

Knärot

Fjällyxne

Grönkulla

Brudsporre

Jungfru Marie nycklar

Korallrot

Ängsnycklar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!