Nu blir han kyrkoherde emeritus
Jan-Erik Kuoksu kommer att fortsätta skriva och måla även efter sin pensionering. Vissa tavlor blir han aldrig riktigt färdig med.
Foto: Hans Sternlund
Han efterträds den 1 februari av Lise-Lott Wikholm som blir den första kvinnliga kyrkoherden i Jukkasjärvi församling. Det ger också den historiska situationen att att alla prästtjänster i församlingen kommer att vara besatta av kvinnor.
Kvinnor bättre präster
Jan-Erik Kuoksu har inga problem med det. Snarare tvärtom. Han anser att kvinnor generellt är bättre präster än män i den moderna Svenska kyrkan. Hans dotter Anna har för övrigt valt prästyrket och är för tillfället verksam i New York.
- Den empatiska kyrkan är mer personlig och man når inte fram till folk med Langes bibelverk från 1850-talet eller djupa teologiska tankar. Prästyrket är ett möte med människor i sorg och glädje. Vi män är nog sämre på det direkta tilltalet, säger han.
Ett annat historiskt perspektiv är att den nya kyrkoherden inte ska bo i den praktfulla kyrkoherdebostaden i hörnet Föreningsgatan-Gruvvägen. Det har kyrkorådet beslutat. Någon ny användning av huset har man däremot inte kommit fram till ännu.
- Det har varit ett privilegium att få bo i det här huset under så lång tid och det känns vemodigt att lämna det. Som jag ser det hör huset ihop med kyrkan och församlingens övriga verksamhet i området. Kyrkoherden har kunnat befinna sig mitt i allting på gott och ont. Det blir ett nytt sätt att vara kyrkoherde i Kiruna, säger han.
Kultur och historia
Kyrkoherdebostaden stod klar 1913, ett år efter Kiruna kyrka,och har med sina ca 600 kvadratmeter tjänat som bostad för kyrkoherdarna allt sedan dess. Flyttbestyren har inte inletts ännu och hyllorna är fortfarande fyllda av böcker och väggarna är täckta av egen och andras målningar. Det är lätt att urskilja några Jan-Erik Kuoksus största intresseområden, konsten och hembygdens kultur och historia.
Måla och skriva tänker han fortsätta göra som pensionär. Bland annat ska Jukkasjärvi 400-årsbok bli färdig och vissa tavlor blir han aldrig riktig klar med.
Kanske kommer han i högre grad att återvända till fjället Kaisepakte som han gjort till sitt eget, till fjällbjörken i Kopparåsen som han har adopterat och kanske också till Svarta Björn som under en lång tid under forskningar om henne kändes som en medlem i familjen. Mest av allt vill han hitta tillbaka till sig själv, familjen och sin tro.
- Man kan tappa bort sig själv i det här yrket och tron påverkas negativt. Jag har för det mesta levt det goda livet, det horisontella livet. Men det har naturligtvis också varit motgångar, besvikelser och svårigheter på vägen. Det är då de existentiella frågorna kommer.
Jukkasjärvi
Snart kommer han att bosätta sig i huset i Jukkasjärvi tillsammans med sin hustru Lisbeth Salomonsson. Det är också i Jukkasjärvi som han har varit sysselsatt med ett annat hjärteprojekt sedan 17 år tillbaka, Iskyrkan som han har skapat och drivit tillsammans med sin hustru.
Han ser gärna att han får vara med i planeringen för det nya kapellet i Katterjåkk och Kiruna kyrkas 100-jubileum som infaller 2012.
Men då i egenskap av kyrkoherde emeritus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!