Han är ordförande i den ideella
tidningsföreningen som driver Kiruna-tidningen och som ligger bakom satsningen på Kiruna bokhandel.
När stadshusklockan slog tolv slag i går avslutade han invigningstalet och lät Elin Nilsson i ungdomsredaktionen klippa bandet. Det är hon som också har gjort väggmålningen på ungdomsavdelningen.
Gammal bingolokal
In genom portarna strömmade 120 Kirunabor som samlats på Meschplan där bokhandeln huserar i den gamla bingolokalen och där en hemslöjdsaffär fanns längre tillbaka i tiden.
Nu ska här kursas allt från pocketar till praktverk, från barnböcker till facklitteratur.
Maja Ylitalo var en av premiärkunderna.
- Jag har köpt mina böcker på nätet fram tills nu. Jag vill känna på böckerna och läsa på baksidorna. Och så luktar de så gott, säger hon.
Lars Lindberg hoppas förstås att fler Kirunabor resonerar på samma sätt. Nu sätts lokalpatriotismen på prov. Billiga böcker och ett obegränsat utbud på nätet ställs mot att gynna den lokala butiken?
Uppmuntrande tillrop
- Alla affärer innebär en risk, men vi tror stenhårt på idén. Vi har fått många uppmuntrande tillrop under resan och det har stärkt oss, säger han.
Satsningen har hittills kostat 1,3 miljoner kronor, varav 400 000 är banklån, 300 000 kommer från det tidningen har sparat under sina 20 år och resten är insatser från fem-sex privatpersoner.
Det mesta av byggjobbet är utfört av frivilliga krafter med chefredaktören Kjell Törmä som byggledare.
Christine Lantto och Tora Lindberg blir butiksföreståndare med anställningar enligt Handels avtalsvillkor.
Tidningsföreningen sätter dock inte utgivningen på spel i bokhandelsprojektet.
- Vi har lagt bokhandeln i ett eget bolag. Om det går åt skogen så klarar tidningen sig.