Hon startade kafé i smyg

Anna-Karin Kassa startade sitt kafé i centrala Kiruna utan att göra så mycket väsen kring sig.Ändå har kunderna börjat hitta in.

Foto:

Kiruna2008-10-10 06:00

- Jag är positivt överraskad, säger hon.
Först av allt, Kirunas kaféhistoria i sammandrag:
Guldepoken på 1950-talet med ett tiotal konditorier som Metropol, Temperance, Brända tomten, Stjärnkonditoriet och Café Runa.
Den mörka tiden på 1970- och 80-talen då Domusfiket i princip var det enda stället där det gick att få sig en kopp kaffe med dopp.
Sedan började fikakulturen få fäste igen och nu finns det valmöjligheter för både lattepappor, ungdomar och pensionärer.
Café Josef på Arent Grapegatan är det senaste tillskottet. Anna-Karin Kassa fyllde samtidigt det tomma skyltfönster som en fotoaffär lämnade efter sig för flera år sedan.
En ganska trist gatstump i norra änden av Kirunas väl så utdragna centrum har fått nytt liv.
- Så verkade de tycka på Kirunabostäder också. De har verkligen varit jättebra att ha och göra med, säger Anna-Karin Kassa.
Hon har velat smygstarta sin kaférörelse. Därför har man knappt sett några annonser och skyltningen är mist sagt diskret.
- Eftersom jag jobbar i det närmaste ensam har jag velat börja lite försiktigt och jobba in menyn. Nu börjar jag känna mig varm i kläderna, så nu får det gärna börja komma fler kunder, säger hon.
Därmed inte sagt att det har varit öde i lokalerna. Anna-Karin Kassa är som sagt överraskad av att kunderna har hittat in trots allt.
- Jag tror att det är en myt att ett café måste ligga precis mitt i centrum. Har man ett bra bemötande och gott fikabröd tror jag många är beredda att ta de där extra stegen.
Café Josef ska ha öppet på kvällar och söndagar, vilket har inneburit många och långa arbetsdagar för Anna-Karin Kassa. Först upp tidigt och baka, sedan hem sent när de sista kunderna har gått.
- Tanken är att vi ska bli fler som jobbar här framöver, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om