Hjalmars gård i centrum för kulturvecka

Höstfesten i Kiruna kommer att ha Hjalmar Lundbohmsgården som medelpunkt.Det finns det en tanke med.Arrangörerna hoppas att Kirunaborna ska få ett tillfälle att besöka gården i dess elfte timme.

Hjalmar Lundbohmsgården bjuder in till höstfest i ett vintrigt Kiruna. Från vänster: Kenneth Johansson, Anette Mattsson, Rune Malm och Ylva Tuoremaa.FOTO: HANS STERNLUND

Hjalmar Lundbohmsgården bjuder in till höstfest i ett vintrigt Kiruna. Från vänster: Kenneth Johansson, Anette Mattsson, Rune Malm och Ylva Tuoremaa.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-11-09 06:00
Höstfesten invigdes redan i går kväll i Kiruna kyrka med sång och musik med bland andra Yana Sundgren Mangi och Ann-Mari Hammarstedt-Vilgats.
Även programmet i övrigt har en lokal prägel och en stor spännvidd mellan yngre och äldre förmågor. De mest namnkunniga artisterna lyser kanske med sin frånvaro, men även med detta finns det en tanke kring.
Avslutas med gudstjänst
- Vi vill lyfta fram det lokala kulturlivet. De unga artisterna måste få en chans att visa sig innan de kan bli namnkunniga, säger Kenneth Johansson i Hjalmar Lundbohmsgården ek. förening.
Under veckan kommer i princip allt att äga rum i Hjalmar Lundbohmsgården, den första disponentbostaden och en av Kirunas allra äldsta byggnader som började byggas 1895.
Till och med den avslutande gudstjänsten på söndag kommer att hållas i Hjalmar Lundbohmsgården.
I ett något längre tidsperspektiv är tiden utmätt för gården på grund av de annalkande deformationerna från gruvan.
Turisterna hänförda
- Vi har känt att det är nu som det är läge att samla hela veckans program och lyfta fram Hjalmar Lundbohmsgården som det kulturcentrum som det faktiskt är.
- Det är lätt att bli hemmablind och jag träffar ofta vuxna Kirunabor som aldrig har satt sin fot på gården. Turister och besökare däremot kommer ofta hit och de är helt hänförda av historien, fortsätter Kenneth Johansson.
Nu ska alltså Kirunaborna få en chans att upptäcka gården innan det är för sent.
Hjalmar Lundbohmsgården ek. förening har visserligen nyligen tecknat ett nytt femårigt arrendeavtal med Kiruna kommun, men det är osäkert om man kan använda gården så länge på den nuvarande platsen.
Något exakt årtal för när den måste stängas är dock inte angivet.
Önskescenariot
- Skräckscenariot är att gården ska stå tom och kallställd innan den flyttas. Det finns bedömare som säger att den inte klarar en ny kallställning.
Kenneth Johanssons önskescenario är att Hjalmar Lundbohmsgården ska flyttas till en central plats i det nya Kiruna i en levande miljö med andra kulturbyggnader.
- Vi väljer att se stadsomvandlingen som en möjlighet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om