Bullerbyns förskola är en av de 36 förskolor i Norrbottens län som deltar i årets baklängesdag.
I år är det dessutom 10-årsjubileum för Barnsäkerhetens dag och rekordmånga förskoleklasser deltar i de bakvända aktiviteterna. För Bullerbyn blir det tredje året på rad.
Barnen lyser upp hela skolgården när de samlas runt sina lärarinnor i sina gula reflexvästar. I dag har Bullerbyns förskola haft trafikpyssel och de har provat skriva sina namn bak och fram. Men höjdpunkten är ändå baklängesmarschen.
– Barnen har roligt och vi får samtidigt chansen att prata med dem om trafiksäkerheten, säger Cathrine Mäki.
När de ställer upp sig i sina led frågar Jeanette Widell om någon vet om vad den här dagen är till för. Barnen är redan väldigt kunniga inom ämnet.
– Det är baklängesdagen, svarar de i kör.
– Varför behövs den här dagen? frågar förskolelärarenJeanette Widell.
– För trafiksäkerheten, blir svaret.
Försäkringsbolaget, Volvia, tillsammans med NTF, står bakom initiativet. Organisationerna ansåg att den behövdes för att uppmärksamma säkerheten för barn i trafiken.
Rekommendationerna är nämligen att barn, upp till fyra år, ska sitta i bakvända bilbarnstolar.
Deras huvuden är stora och tunga i jämförelse till deras kropp och vid en eventuell krock fångas det upp på ett annat sätt om de sitter bakåtvända än om de sitter framåt.
Enligt en undersökning försäkringsbolaget genomförde 2017, var det ändå runt 51 000 barn under 4 år, som åkte framåtvända i bilen.
Baklängesmarschen ska gå hela vägen från skolgården till lekplatsen, drygt 50 meter bort. Just i dag är det dessutom blött ute och barnen har sina gummistövlar på sig.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man inte ser vart man går. Men marschen klarar de hur bra som helst och ingen fuskar. Många av barnen anser dock att det har varit tufft.
– Det är svårt att gå bak och fram, säger flera av dem.
Med de flesta tycker ändå att det har varit det roligaste på hela dagen.