Han har hållit Kirunaborna på fötter

Skomakaren Hilding Töyrä har utsetts till Årets Kirunabo 2008 av allmänheten. Han tog hem nästan hälften av rösterna.- Det känns otroligt! säger vinnaren.

I över 19 år har Hilding Töyrä fixat Kirunabornas trasiga skor. Men snart är slut med det. I mars tar han pension och stänger skomakeriet.

I över 19 år har Hilding Töyrä fixat Kirunabornas trasiga skor. Men snart är slut med det. I mars tar han pension och stänger skomakeriet.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-01-20 06:00
Det är Kirunatidningen som för elfte året i rad genomfört en omröstning bland allmänheten. I år slogs alla tiders rekord när 1 949 personer röstade och Hilding Töyrä kammade hem 898 röster. Kirunatidningens chefredaktör Kjell Törmä var i går på plats för att överräcka blombukett, tårta och en tavla målad av Jan- Erik Stålnacke.
- Det är otroligt, inte hade jag trott att jag skulle få den här utmärkelsen. Det känns bra, säger Hilding Töyrä, 68 år.
Trångt
Han håller till i det lilla skomakeriet i hörnet av Tempohuset. Ja, skor finns det gott om, till och med trappan ned till källarvåningen är kantad av dojor och kängor av olika slag.
Det är en smula trångt men det har inte hindrat honom från att göra kunderna nöjda. I snart nitton år har han klackat och sulat om skor, sytt trasiga sömmar och bytt ut trasiga blixtlås. Förutom skovård har han också tillverkat nya nycklar, lagat både jackor, väskor och ryggsäckar.
Hilding Töyrä är född och uppvuxen i Kuttainen. Efter att ha jobbat vid LKAB fram till 1990, bestämde han sig för att sadla om till skomakare. Att han går hem i stugorna, det råder inget tvivel om. Folk har mycket gott att säga om Hilding Töyrä. En har motiverat sin röst så här:
"Han sprider medmänsklighet"
"Han är alltid glad och positiv och det är aldrig omöjligt att få lagat de saker man kommer till honom med. Dessutom är det alldeles för billigt". En annan uttrycker det på detta vis: "En skomakare som ej skor sig på kundernas bekostnad".
Många uppskattar honom för hans yrkeskunnande, men också för hans sätt att möta sina kunder.
"Om man är lite nedstämd så kan jag garantera att du som kund går ut med ett leende på läpparna efter ett besök hos Hilding. Han sprider medmänsklighet", säger en Kirunabo.
Slutar i mars
Men allting har en ände, den
sista mars stänger han sin verkstad.
- Det beror bland annat på åldern. Alla säger att jag inte får sluta, men beslutet är oåterkalleligt, säger han.
Fram till dess finns det en hel del skor att fixa till. Han sätter sig vid symaskinen och syr ett tag. Snart är skon som ny igen.
- Så där ja, 20 kronor som i en liten ask, säger Hilding Töyrä och skrattar.
De andra kandidaterna till Årets Kirunabo var Karin Vasara, Ingvar Svanström, Elisabeth Bylund, Peter Salomonsson och Ann-Helén Laestadius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om