Gränslös allians - men utan socialdemokraterna

Den så kallade gränslösa alliansen i Kiruna fortsätter - utan socialdemokraterna.Nu ingår partierna en valteknisk samverkan.

Den gränslösa alliansen med Timo Vilgats (mp), Kerstin Edfast (m), Anna Karin Törmä, sjukvårdspartiet, och Ragnhild Svonni, samelistan, fortsätter samarbetet - utan Kenneth Stålnacke (s).

Den gränslösa alliansen med Timo Vilgats (mp), Kerstin Edfast (m), Anna Karin Törmä, sjukvårdspartiet, och Ragnhild Svonni, samelistan, fortsätter samarbetet - utan Kenneth Stålnacke (s).

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2008-09-30 06:00
Sjukvårdspartiet, samelistan, miljöpartiet, moderaterna och kristdemokraterna fortsätter alltså det samarbete som ingicks efter valet.
Valteknisk samverkan
Den gränslösa alliansens samarbetsdokument ska fortsätta att gälla. Detta trots att partierna går in
i oppositionsroller och trots att socialdemokraterna har inlett en egen samverkan med kirunapartiet.
Framför allt handlar det om en valteknisk samverkan inför nyvalen till kommunens nämnder och styrelser som den nya majoriteten i Kiruna föranleder.
- Partierna kommer att driva sin egen politik och syftet är inte en enad opposition. Det här är ett sätt att komma över fler platser i nämnder och styrelser, säger Anna-Karin Törmä (ns).
Centerpartiet och vänsterpartiet bjöds inte att vara med i samarbetet och de partierna ingår nu en egen valteknisk samverkan.
Ger bort platser
Gunnar Selberg (c) anser att den gränslösa alliansen med öppna ögon ger bort platser till socialdemokraterna.
Om alla oppositionsparter hade ingått i en och samma valtekniska samverkan hade man fått lotta om den nionde platsen i varje nämnd. Nu går den enligt Selberg automatiskt till socialdemokraterna-kirunapartiet.
- Antingen är de okunniga eller också är de socialdemokrater, och jag vet inte vad som är värst, säger han.
Valen kommer att ske på ett
extra kommunfullmäktige den 16 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om