Framodlade fjärilar fick luft under vingarna

Släpp fjärilarna loss, det är vår! Ja, det var precis det som hände när elever vid Bergaskolan i Kiruna lät sina framodlande fjärilar flyga i väg.

Flyg lilla fjäril, flyg. Ellen Rova i Bergaskolan i Kiruna med en tistelfjäril i handen.

Flyg lilla fjäril, flyg. Ellen Rova i Bergaskolan i Kiruna med en tistelfjäril i handen.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-06-05 06:00
Det blåste litet grand och det var kanske därför som fjärilarna inte ville lämna den gemytliga värmen i lådorna som öppnades vid backen bakom Bergaskolan.
Eleverna fick lyfta upp fjärilarna i handen innan de till slut fick luft under vingarna.
Det var årsklass 4 och 6 som under cirka tre veckor odlat fram ett 20-tal tistelfjärilar i två lådor. Det var en del i projektet" Naturvetenskap och teknik för alla" som skolor i Kiruna är med i. Det finns andra skolor i kommunen som också odlat fram fjärilar.
Lärorikt
Larverna hade beställts från England och efter cirka 1,5 vecka blev de puppor. Efter ytterligare någon vecka kläcktes de små liven. Fjärilarna matades med bland annat äppelbitar och sockerlösning.
- Det är otroligt lärorikt för eleverna att studera hur fjärilarna utvecklas, sade Margaretha Fjällborg, klasslärare för åk 4.
Det tyckte också Nikita Grigoriev som visste en hel del om tistelfjärilen.
- Den finns i hela världen utom i Sydamerika och Antarktis, sade han.
"Jättehäftigt"
Klasskompisen Linda- Marie Tillstam hade noga följt fjärilarnas utveckling.
- Det har varit jättehäftigt! Det gick på bara några sekunder när de kläcktes ur pupporna. Och larverna hade hår över hela kroppen, då är de svårare att svälja för andra djur, sade hon.
Tistelfjärilarna hade ett kort och intensivt liv att se fram emot. De lever i endast några veckor och då ska de bland annat hinna med att para sig och undvika att ätas upp av fåglar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om