Fp vill införa Lappmarkslag

Folkpartiet i Kiruna vill skapa en särskild lag som ska tillgodose intressena för minoriteter, urbefolkning och övriga norrbottningar.- Norrbotten skulle kunna vara pilotområde för en Lappmarkslag, säger Anne Kotavuopio Jatko.

Anne Kotavuopio Jatko, toppar Folkpartiets kommunlista i Kiruna.

Anne Kotavuopio Jatko, toppar Folkpartiets kommunlista i Kiruna.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-04 06:00
Intressekonflikterna när det gäller utnyttjandet av mark och naturresurser i norra Sverige är en gammal historia.
Till exempel har ingen statlig utredning kunnat ta fram ett förslag om förvaltningen av jakt- och fiskerättigheter som har kunnat godtas av både samebyar och andra friluftsintressen.
Folkpartiet i Kiruna anser att de som bor i området är bäst lämpade att hitta en lösning.
- Vi vill sätta oss ned med alla intressen om hur vi ska lösa det här. I dag finns inte något naturligt forum, säger Anne Kotavuopio Jatko.
Samtalen ska lägga grunden för en Lappmarkslag som skulle kunna bli en svensk variant av den så kallade Finnmarksloven i Norge.
Anne Kotavuopio Jatko säger att hon inte vill fastna i en diskussion om att ratificera ILO 169 om urbefolkningars rättigheter.
- Jag anser att minoriteter och urbefolkningar ska kunna verka och utvecklas, men vi kommer ingen vart om man ska höja den ena gruppen över den andra, säger hon.
Är det så enkelt att man kan lösa inbyggda intressemotsättningar bara genom att sätta sig ned och resonera?
- Jag är optimist och vill i alla fall göra ett försök.
Folkpartiet i Kiruna säger nej till en storregion och vill hellre satsa på en region Norrbotten där Lappmarkslagen kunde införas som en pilotmodell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om