Färgprakt vid samisk konfirmation

I vissa fall får man lägga till ett speciellt band som signalerar att man har trätt in i vuxenvärlden.Men reglerna skiljer sig väldigt mycket i olika delar av Sápmi.

Vaino Persson från Jämtland beskriver inslag som tillkommer i den sydsamiska kolten efter konfirmationen.

Vaino Persson från Jämtland beskriver inslag som tillkommer i den sydsamiska kolten efter konfirmationen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-28 06:00
Konfirmationen kan ha en speciell betydelse för dem som bär kolt.

Asfaltsplanen utanför Kiruna kyrka blommade upp i en färgprakt av blått, gult, rött och grönt under midsommaraftonens förmiddag.
Många hundra koltbeklädda personer från hela det samiska området fyllde planen i väntan på konfirmanderna.
- Det här är ett av de stora tillfällena för samer att träffas. Tyvärr har de blivit färre och färre, säger Elisabeth Nejne-Vannar från Jokkmokk som väntade tillsammans med Niklas Jannok.
Tidigare i veckan har vi berättat om det samiska konfirmationslägret i Nikkaluokta som har samlat ungdomar från hela Sápmi.
Vi berättade att kristna högtiderna är stora inom det samiska samhället. Barndop brukar kunna innebära en total uppslutning från släkten, kyrkliga bröllop likaså.
Men konfirmationen ger många släkter orsak att samlas vid ett och samma tillfälle.
In i vuxenvärlden
För konfirmanderna är det ett tydligt inträde till vuxenvärlden som ofta manifesteras genom att man får sin första kolt eller att man får lägga till nya inslag i kolten.
Marie Enoksson, informatör vid Sametinget och en av kyrkobesökarna, berättar.
- Reglerna skiljer sig väldigt mellan olika delar av Sápmi och till och med mellan olika släkter inom samma område. I Jukkaskolten lägger man inte till något alls medan man har massor av olika band uppe i Kautokeino. Jag vet inte ens vad allt betyder, säger hon.
Tenn eller pärlor
Vaino Persson från Jämtland kan allt om den sydsamiska dräkten och berättar att tenninslagen i dräkt och bälte bara används efter konfirmationen.
- Till yngre flickor använder man ofta pärlor. Det kan vuxna kvinnor också ha, men tenn kommer in först efter konfirmationen, säger hon.
På skobandet tillkommer grön färg intill det gula och röda, och en samisk kvinna som har gift sig har den gröna färgen under det röda i bandet nederst på kolten.
Strax före klockan elva anländer konfirmanderna i ett långt led till kyrkan. Då har släktingarna redan tagit plats i bänkarna. Mattias Lilja från Tossåsens sameby var bara lite nervös.
- Jag ska beskriva en teckning inför den fullsatta kyrkan. Men det ska gå bra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om