En kulturhändelse av gigantiska mått mätt

Den 8 april 2023 var det 50 år sedan Pablo Picasso dog. "Picasso i Kiruna" hette utställningen i Kiruna stadshus år 1965, en unik händelse där Nationalmuseums ledning ville att högklassig konst och kultur skulle få upplevas på andra ställen än bara i huvudstaden.

Picassoutställningen skulle vinna gehör hos en bred allmänhet var ett av målen. Här är det den världsberömda tavlan Guernica som visas upp för intresserade gruvarbetare i en matsal under jord. Tavlan som visas är en reproduktion. Originalet är en mycket stor målning, 3,49 meter hög och 7,77 meter lång.

Picassoutställningen skulle vinna gehör hos en bred allmänhet var ett av målen. Här är det den världsberömda tavlan Guernica som visas upp för intresserade gruvarbetare i en matsal under jord. Tavlan som visas är en reproduktion. Originalet är en mycket stor målning, 3,49 meter hög och 7,77 meter lång.

Foto: Börje Rönnberg Kiruna kommuns bildarkiv

Kiruna2023-04-18 05:40

Vi reser i tiden till en septembervecka 1965. Vi skolbarn i Kiruna stod på led på stadshustrappen för att gå in i det fina huset. I efterhand har det berättats om skolfröknar och magistrar som kollade om ungarna tvättat öronen, kammat håret och var rena om händerna. För ännu rullade kulorna på skolgårdens grus och filmisar bytte ägare varje skolrast. Men nu var vi uppradade på stadshustrappen i väntan på att få se på det som alla pratade om – och som till och med var mer sensationellt än rulltrappan och fotoautomaten i det nya varuhuset Domus.

"Picasso i Kiruna" hette märkvärdigheten som hade vernissage den 3 september 1965. Det är klart att det är märkvärdigt och märkligt när hundratalet, målningar, teckningar och skulpturer var värderade till 15 miljoner. Stadshuset som stod klart 1963 kostade 12 miljoner att bygga. Mycket pengar för den tiden. Kiruna var en rik kommun så någon debatt om det stiliga husets kostnad uppstod inte. På den tiden betalade även företagen kommunskatt och LKAB:s intäkter från järnmalmen fyllde inte bara statens kassaskrin utan även kommunernas ekonomi i Malmfälten stod på god fot. Kiruna var en av landets rika kommuner. 

Det var Kiruna kommun, Norrbottens museum och LKAB som fyllde 75 år 1965 som tillsammans sett till att den unika Picasso-utställningen hamnade i gruvstaden. Nationalmuseum hade också en viktig del i att utställningen kunde äga rum i Kiruna. Museets ledning ville att högklassig konst och kultur skulle vara möjlig att uppleva även ute i landsorten. Hur sensationell Picassoutställningen i Kiruna var har nog de flesta av oss förstått att uppskatta först i efterhand. Skulle det vara möjligt att upprepa idag? Knappast!

Utställningen besöktes av 7000 besökare från när och fjärran. Gunnar Sträng den forne rikshushållaren som hade både livrem och hängslen och någon sorts gummibandskonstruktion så inte plånkan hoppade ur bakfickan kom tillsammans med  världens längste statsminister Tage Erlander. Det kostade 3 kronor för vuxna och 1 krona om barnet var under tolv och hade vuxna med sig. Värnpliktiga från Jägarskolan fick betala 1 krona i entré om de kom i uniform till utställningen.

Guernica är ett av världens viktigaste konstverk. Tyska och italienska bombplan  fäller massvis med bomber över den baskiska staden Guernica 26 april 1937 under det spanska inbördeskriget. Tavlan har blivit en symbol för krigets grymheter och har ofta lyfts fram då likande händelser ägt rum. I Olof Palmes jultal 23 december 1972 då han fördömer USA:s bombningar över Hanoi nämner han också bland annat staden Guernica. Kriget finns inte långt från vår egen vardag. Terrorns bombplan och drönare fäller sina fasansfulla laster över gård och hus i Ukraina. Skoningslöst och utan nåd. 

Ständigt föds nya konflikter och krig i den ändlösa meningslöshetens namn.

Den 8 april 2023 var det 50 år sedan Pablo Picasso dog. Tavlan Guernica som förde en undanskymd tillvaro ända tills diktatorn general Franco var död 1975 hänger nu på museet Centro Reima Sofia i Madrid.

Det prisbelönta stadshuset där utställningen "Picasso i Kiruna" förgyllde vardagen i gruvstaden 1965 revs 2019 då gruvbrytningen nått ända fram till Kirunas centrum och mycket av det gamla jämnats med marken och nytt byggs på annan plats. Men Hjalmar Lundbohm måste ha varit synnerligen nöjd där han ligger begravd nedanför Kiruna kyrka när självaste Picasso ställde ut i Kiruna. Hjalmar var nära vän med dåtidens stora konstnärer i vårt land och Lundbohm kunde lägga grunden till den rika konstskatt som finns i Kiruna. Kanske var Lundbohms pionjärarbete en mycket viktig orsak till att Picasso hamnade i Kiruna 1965.

Ända sedan den första disponenten hos LKAB och Kirunas grundare ,Hjalmar Lundbohm, pekade ut stadens färdriktning har ledstjärnan varit att ska det byggas så ska det vara hög kvalité och sticka ut. Den ledstjärnan lyste tydligt över det nybyggda stadshuset och blev något av Kirunas stolthet under hela husets livslängd. Kirunas stadshus fick Kasper Sahlin - priset 1964. Sveriges förnämsta pris inom arkitektur. Arthur von Schmalense var arkitekten som ritade stadshuset. "Stramhet och en fin känsla vid valet av material" var viktiga motiv för priset. Kiruna  stadshus blev ett konstverk i sig självt. Rik på bra konst och många uppskattade konstutställningar genom åren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!