Efter storbråket - nu ställs krav på en etisk kod

Storbråket i Sametinget tvingade ordförande Ingrid Inga att ställa in fredagens styrelsemöte. Oppositionen ställer nu krav på en etisk kod och att alla ledamöter får samma information.- Jag uppfattar det här som en demonstration, säger Ingrid Inga.

KIRUNA2011-02-08 06:00

Bråket i Sametinget bröt ut förra veckan när Sara Larsson, Min geaidnu, Helena Dådring, Skogssamerna, och Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, kritiserade ledningen. Ordförande Ingrid Inga, Samelandspartiet, oroade sig inte för att de tre ledamöterna skulle kunna sabotera för styrelsen. Men på fredagens styrelsemöte visade de att det gick.

Inflytandet
Efter en diskussion om punkterna som handlade om budgeten och det politiska inflytandet genom nämnder i Sametinget valde de tre ledamöterna att lämna mötet som inte gick att slutföra.

- Det är ett odemokratiskt arbetssätt. Jag tycker det är helt okej att ha en avvikande åsikt och uttrycka den, men inte att inte delta, säger Ingrid Inga.

Ett extra möte sattes in på söndagen, där alla punkter behandlades för att kunna läggas till plenum. Oppositionen reserverade sig i ärendet om nämnder i Sametinget.

- På ett sätt var det en demonstration och en markering. Vi har fått nog av det här arbetssättet och tycker det är odemokratiskt att ta beslut med underlag som inte är beredda, säger Sara Larsson.

De tre ledamöterna föreslår nu flera åtgärder för att få arbetet att fungera. De innefattar en policy mot kränkande behandling och en etisk kod om hur de ska behandla varandra.

Om inte plenum innan mötet i maj kan få garantier på att arbetet förändras föreslår ledamöterna att en ny eller en utökad styrelse utses.

Förvånad
- Jag är förvånad att de ställer de kraven för jag tycker att det fungerar hyfsat. Jag tolkar det som att de inte är beredda att arbeta enligt de demokratiska reglerna, säger Ingrid Inga.

Ingrid Inga tror att den sittande styrelsen kommer att få fortsatt stöd av plenum. Sara Larsson hoppas på att man ställer krav på en förbättring.

- Det viktigaste är att plenum ser att arbetet inte fungerar, och att det sker en förbättring, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om