"Bastu-Kalle" - en het 65-åring

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2009-01-24 06:00
Karl-Gustav Grundberg, Laxforsen, Kiruna, mer känd som Bastu-Kalle, fyller 65 år i dag den 24 januari.
I mer än två decennier har han arbetat för Jukkasjärvi hembygdsförening med att få folk att trivas i bastun samt att främja bastukulturen i allmänhet.
Bland Kirunabor är han också känd som Elviskännare, före detta ishockeydomare och ofta anlitad konferencier för diverse tillställningar.
Byggde Kiruna
Karl-Gustav Grundberg är född och uppväxt i Kiruna. Efter folkskola och yrkseskola arbetade han som byggnadsarbetare under ett kvarts sekel. Det var under Kiruna mest expansiva tid.
- Man kan säga att jag har varit med att bygga upp stora delar av Kiruna. Vi byggde hyreshus på planerna, egnahem på Lombolo och nästan hela industriområdet, säger han.
På 1980-talet blev det mindre byggjobb och som på ett bananskal halkade han in på ett vaktmästarjobb vid hembygdsgården i Jukkasjärvi. Han bestämde sig för att lansera Jukkasbastun och samtidgt göra sig ett namn för egen del. En natt vaknade han och namnet Bastu-Kalle ploppade upp.
Bastuakademin
Under åren som bastumästare är det många tusen personer, varav ett oräkneligt antal celebriteter, som han har eldat bastun för. Ofta har han sett till att lämna ett outplånligt intryck.
Bastu-Kalle är naturligtvis med i den så kallade Bastuakademin som har deviset "in sauna veritas" - i bastun råder sanningen. Men i ärlighetens namn har rövarhistorierna också sin plats i bastun.
- Jag har nog dragit en och annan. Det gäller att bjuda på sig själv och se till att folk trivs. Därför har jag aldrig haft någon bestämd tid då jag ska stänga bastun. Timmarna går fort i bastun och folk har velat sitta kvar. Jag har själv också alltid haft roligt, säger han.
Gemenskap i bastun
Vad är det då som är så märkvärdigt med att bada bastu, kanske någon frågar sig.
- Det är bland det renaste som man kan utsätta sig för. Jag brukar säga att när man sitter i ett badkar så sitter man i sin egen skit. I bastun råder gemenskapen och där är vi alla lika, säger han.
Bland alla kändisar som han har haft i bastun nämner han artister som som Thorleifs, Boppers, Shanes, Östen med resten, Lili och Sussie och Siw Malmqvist. Han säger sig också ha en särskilt avspänd relation med kung Carl XVI Gustaf.
- En gång när jag guidade honom i Jukkasjärvi påpekade han att vi heter Carl-Gustaf båda två och nu när vi var ensamma skulle vi inte hålla så hårt på titlarna. Men om någon annan skulle komma in skulle jag kalla honom Kungen.
Ishockey
I yngre år var det ishockeyn som mycket kretsade kring i Karl-Gustav Grundbergs liv. Innan värnplikten spelade något år med IFK, dock inte med A-laget. Det var en ledare i Tuolluvaara IF som slängde åt honom en domartröja och sa att han skulle börja döma.
Under elva år dömde han matcher i Kiruna och på andra håll - och många matcher blev det. På den tiden fanns det betydligt fler lag i Norrbotten.
Spelevink
För tre år sedan drabbade Karl-Gustav Grundberg av en hjärtinfarkt och sedan dess har orken inte varit densamma. Han är sjukpensionär och kommer under året att bli ålderspensionär. Men det glada humöret tänker han se till att behålla.
- Här ser du en riktigt spelevink, säger jubilaren som avslutning på intervjun.
Födelsedagen tillbringar han i hemmet i Laxforsen. 65-årsfirandet har han dock redan genomfört.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om