Barnteatergrupp prisades

Amatörteaterföreningens barngrupp i Kiruna blev 15 000 kronor rikare i fredags.Barnen bjöd på en improviserad föreställning som tack för stipendiet från Triangelfonden.

Kicki Timander startade barnteatergrupperna för två år sedan. Hon fick stipendiet till årets ledare i Kiruna.

Kicki Timander startade barnteatergrupperna för två år sedan. Hon fick stipendiet till årets ledare i Kiruna.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2008-10-06 06:00
Barngrupen blev faktiskt fubbelt prisad eftersom man först fick stipendiet för årets verksamhet innan initiativtagaren Kicki Timander fick stipendiet för årets ledare.
Hon startade gruppen för två år sedan när hon märkte att det hade vuxit fram ett intresse för teater hos yngsta sonen.
- Jag tänkte att det måste finnas fler som är intresserade så jag satte ut en annons, säger hon.
Gensvaret blev större än hon kunde drömma om. I dag har Amatöteaterföreningen fyra barngrupper med ett 60-tal barn i åldrarna 6-15 år.

Kicki Timander har fått hjälp av Hanna Sandström och Katarina Karlsson för att hinna med allt.
Grunden är annars att barnen själva ska ha en stor frihet. Precis som vid stipendieutdelningen i går handlar det ofta om improvisation.
Nu har alltså både Kicki Timander och barngrupperna fått ett erkännande. Själv ser hon barnens utveckling som sin största belöning.
- Det var många som knappt vågade öppna munnen i början. Nu står de och uppträder inför i bland ganska mycket folk. det känns verkligen jätteroligt, säger hon.

Triangelfonden delade ut fler stipendier i går. Det största beloppet, Mary Frantz miljöstipendium på 30 000 kronor, gick till Miljö- och samhällsplaneringsprogrammet vid Hjalmar Lundbohmsskolan.
De har startat ett miljöprojekt där de bland annat ska informera och engagera yngre ungdomar och barn för att minska nedskräpningen i Kiruna.
- Det här var en väldigt bra start på projektet, säger läraren Sara Pettersson.
Stipendiet för årets ledarsatsning på 20 000 kronor gick till bowlingklubben Ripan för fortsatt utveckling och utbildning av unga ledare.
Klubben har redan flera unga ledare och gör en satsning på ungdomsträning två gånger i veckan.
- Vi försöker hålla låga avgifter för att få fler unga att börja spela bowling. Det här ingen pensionärssport, utan något för hela familjen, säger ledaren Lena Niemi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om