Barnens sagopark

Barn vid Jökelns förskola i Kiruna har skapat en egen snöskulpturpark. Sagor är temat.

Emelie Risbo, Maria Stålnacke Johansson och Celine Ylipää Lindgren har varit med och gjort snöskulpturer i Sagoskogen utanför Jökelns förskola i Kiruna.

Emelie Risbo, Maria Stålnacke Johansson och Celine Ylipää Lindgren har varit med och gjort snöskulpturer i Sagoskogen utanför Jökelns förskola i Kiruna.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-04-01 06:00
Utanför Jökelns förskola och fritids finns Sagoskogen där fem snöskulpturer har byggts upp av barn i 6-årsåldern. Där finns till exempel kung Vinters tron från Olles skidfärd, borgen från Ronja Rövardotter och häxans hus från sagan Hans och Greta.
Fritidspedagogen Agneta Lantto har varit barnen behjälplig i arbetet:
- Snön är gratis, de får motion och de lär sig samarbeta. Det viktigaste är processen innan allt är färdigt. Vi har gjort det enkelt, det är jätteviktigt att det sker på barnens nivå, säger Agneta Lantto.
Mer action
Barnen har fyllt kartongformer med snö och sedan stampat snön hård tidigare i vinter. Sedan har skulptureringen tagit vid. Skulpturerna har därefter smyckats med isbitar i olika färger.
Arbetet har varit roligt, tycker barnen som gillar sagor. Erland Larsson har en favoritsaga:
- Ronja Rövardotter är bäst. Det är lite mer action i den, säger han.
Emelie Risbo har en annan favorit.
- Törnrosa är en bra saga, säger hon.
Gick på Lomboloskolan
Barnen gick tidigare på Lomboloskolan.
Efter att skolan brann ner har de hållit till i Jökelns förskola.
- Vi har gjort det bästa av situationen och blivit väl bemötta här. Det har gått jättebra och vi utnyttjar möjligheterna i naturen genom att åka skidor och pulka till exempel, säger Agneta Lantto.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om