Åtta partier i Sametinget - men ännu ingen styrelse

Det är fortfarande ovisst hur Sametingets styrelse ska se ut under nästa mandatperiod. Det lutar mot en proportionellt vald styrelse och Anders Kråik från partiet Samerna kan tänka sig att bli ny styrelseordförande.

Anders Kråik från partiet Samerna är beredd att ta över rollen som ny styrelseordförande i Sametinget.

Anders Kråik från partiet Samerna är beredd att ta över rollen som ny styrelseordförande i Sametinget.

Foto: Emma Garpebring

KIRUNA2009-07-03 06:00
När resultatet från valet i slutet av maj redovisats stod det klart att åtta partier tagit plats i Sametinget. Jakt- och fiskesamerna fick fick flest mandat, sju stycken, medan Samelandspartiet kammade hem sex mandat.
Ingen av dessa partier har dock tagit initiativ till att bilda en ny styrelse. Bollen ligger i dag hos övriga partier. Samerna är det tredje största partiet med fem mandat.
- Min uppfattning, efter att ha talat med de övriga partierna, är att det mesta talar för att det blir en proportionellt vald styrelse, säger Anders Kråik från Samerna.
Ingen majoritetstyrelse
Partiernas styrelseplatser styrs då av hur många mandat partierna fick i valet, precis som det fungerar i kommunerna.
Det innebär i så fall slutet på en åtta år lång period av majoritetsstyrelse med Samelandspartiet i spetsen.
Den senaste perioden har fyra partier, som bildat ett majoritetsblock tillsammans, ingått i styrelsen med 19 av 31 mandat. Same-landspartiet har dock tappat två mandat och partiet anser att det finns små förutsättningar till ett fortsatt majoritetsstyre.
Därför tar Samelandspartiet
inga initiativ till att leda Sametinget i dag.
- Valresultatet talar sitt tydliga språk. Väljarna har inte gett oss mandat till en självklar ledarroll under den kommande mandatperioden, säger ordföranden Ingrid Inga i ett pressmeddelande.
Partiet är dock berett att gå med
i en proportionellt vald styrelse.
Vill ta över
Det är således fortfarande oklart vem som tar över styrelseordförandeklubban efter Lars-Anders Baer, Samelandspartiet, när den nya mandatperioden inleds i slutet av augusti.
Anders Kråik har i alla fall seglat upp som en högst tänkbar kandidat.
- Vi är beredda att ta det ansvaret om vi får stöd från andra partier, säger han.
Anders Kråik ser fördelar med en proportionellt vald styrelse med tanke på att det inte finns någon tydlig majoritet längre.
- Då tror jag det här blir mer effektivt. Det blir mindre tjafs på plenummötena om fler partier får vara med vid beredning av ärenden, säger Kråik som gärna ser en styrelse med sju ledamöter.
Efter semestertiden fortsätter förhandlingarna mellan partierna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om