Än marscherar Lapplands jägare

Yngst och kanske tuffast på Jägarmarschen: Ludwig Malm, 7 år. Han var med på den fem dagar och tio mil långa vandringen. Här poserar han tillsammans med pappa Mikael, storebror Linus och mamma Eva.

Yngst och kanske tuffast på Jägarmarschen: Ludwig Malm, 7 år. Han var med på den fem dagar och tio mil långa vandringen. Här poserar han tillsammans med pappa Mikael, storebror Linus och mamma Eva.

Foto: Sture Tersaeus

Kiruna2009-09-11 06:00
Jägarskolan i Kiruna är nedlagd sedan länge, men ännu finns spår kvar efter regementet.
Nyligen genomfördes den tionde Jägarmarschen som arrangeras av Kamratföreningen Lapplands jägare.
Kamratföreningen har 700 medlemmar med före detta värnpliktiga och yrkesofficerer där de flesta bor en bra bit söderöver från den gamla regementsorten sett.
Årligen
Jägarmarschen är en årlig aktivitet som ska hålla liv i traditionerna från I 22-tiden och samtidigt hålla föreningen vital. Medlemmarna kan ta med sina familjer som får en liten inblick i de umbäranden och upplevelser som jägarsoldaterna fick vara med om i Kirunas omgivningar.
Därmed blir det kanske inte lika påfrestande inte som en ödemarksövning eller ett baskerprov på den gamla regementstiden. Men helt strapatslöst är det ändå inte. Marschen varar fem dagar som vardera innehåller sträckor på i snitt 2,2 mil i obanad terräng.
Sjuåring
- Vi gör som vi gjorde när vi var ute som förband. Vi håller i hop gruppen och rättar oss efter dem som går långsammast. Gruppcheferna på marschen är rutinerade färdledare, säger Jan Jägerfjord, ordförande i Kamratföreningen Lapplands jägare.
Årets marsch innehöll deltagare av alla åldrar. Yngst var sjuårige Ludwig Malm från Vallentuna som deltog tillsammans med mamma Eva, pappa Mikael och storebror Linus.
- Vi trodde aldrig att han skulle klara det, men han gjorde en fantastisk prestation. Han belönades välförtjänt med en plakett på kamratmiddagen, säger Jan Jägerfjord.
Utstakad av Lundqvist
Sträckningen för marschen var som vanligt utstakad av Björn Lundqvist, före detta förre regementschef och överste av första graden. I år startade man i Årosjokk, fortsatte efter Laevasjokk mot Rautasjaure, vidare efter leden mot Abiskojaure och därefter till målet i Abisko där det tittade till den nya gränsförsvarsmuseet.
Det finns en kortare variant som år år gick mellan Kaisepakte bakom Lapporten och vidare till Abisko.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om