Abstraktion gör vardagen mer konkret

Hur konstnärlig gestaltning påverkar platser och människor var temat på seminariet som Konstmuseet i norr inbjöd till på onsdagen. Ett aktuellt tema för Kirunas stadsomvandling.

MARIA RAGNESTAM. Projektledaren för Konstmuseet i norr inledde dagens semiarie.

MARIA RAGNESTAM. Projektledaren för Konstmuseet i norr inledde dagens semiarie.

Foto: Anna Broberg

kiruna2014-10-09 06:00

Under en hel dag kunde man diskutera konstens betydelse i det offentliga rummet på Folkets hus i Kiruna. Konstmuseet i norr hade bjudit in föreläsare från hela Sverige med olika ingångar till konstens värld.

Erik Modig, konstnär, ekonomie doktor och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm anser att varje värde av konst skapas i huvudet på den som tittar på konsten. Hans bok ”Värdet av konst” bygger på artiklar som visar på skillnaden mellan dem som vill frälsa andra med konst och dem som ser konsten som en utsmyckning.

– Konst är abstrakt. Om vi går i en omgivning med mycket konst måste vi reflektera mer över vår omgivning, säger Erik Modig.

Han säger att konsten påverkar oss att börja tänka och reflektera över omgivningen. Och att konsten även påverkar på ett omedvetet plan så att vi uppfattar en miljö med mycket konst som mer sofistikerad.

Ann Magnusson som är curator och konstkonsult, talade om hur den konstnärliga utformningen uttrycker ett ideologiskt och politiskt budskap och skildrar synen på människan under en viss tid. Konsten bär ett budskap som ofta står i kontrast till samhällsplanering och stadsutveckling.

– Vi vet att miljöns utsmyckning påverkar oss. Den speglar tiden. Konsten föreställer det som är och det som kunde vara, säger Ann Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om