Internationella äldredagen firades

- Att bli äldre är någonting fint.Orden kommer från Ulla Granström, ordförande i PRO Kalix som i går firade internationella äldredagen.

Ulla Granström och Vivi Svanberg tycker att det är tryggt att bli äldre i Kalix.

Ulla Granström och Vivi Svanberg tycker att det är tryggt att bli äldre i Kalix.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX/ÖVERTORNEÅ2012-10-02 06:00

Kalix kommun har 4 372 invånare som är 65 år eller äldre.

Det motsvarar 26 procent av befolkningen, som är totalt 16 554 personer.

Hälften av de äldre i Kalix är medlemmar i PRO.

- Kalix kommun säger att de vill satsa på barn och ungdomar, men Kalix måste också vara en bra plats att åldras på, säger Ulla Granström, ordförande i PRO Kalix som har 1 170 av PRO:s 2 200 medlemmar (hela Kalix kommun).

Äldre i Kalix
I går fanns företrädare för PRO på plats i Galleria Kalix där de berättade om verksamheten, bjöd på kulturinslag och samtalade med socialnämndens ordförande Karin Nilsson (V) samt socialchefen Anna-Greta Brodin.

Hur är det att bli äldre i Kalix?

- Jag tror att de flesta upplever att det är tryggt att bli äldre här, säger Ulla Granström och Vivi Svanberg håller med.

PRO ska uppvakta fritids- och kulturnämnden apropå att de gör omfattande folkhälsoinsatser men får så litet kommunalt bidrag.

På önskelistan finns mer kulturella inslag i äldreboendena och satsning på rehabilitering.

- Alla boenden borde få kulturinslag en gång i veckan, 40-talisterna är på ingående och de vill ha rock n´roll och ABBA och liknande, säger Ulla Granström som hänvisar till att även äldre som till synes sover i sina stolar börjar vicka på ett finger eller en fot när de hör musik.

Vivi Svanberg säger att det bästa med PRO är att ha ett mål att uppsöka:

- Jag uppskattar att träffa likasinnade, byta tankar och hela den sociala gemenskapen och vi har alltid kulturinslag på träffarna.

Äldredagen i Övertorneå
Övertorneå kommun uppmärksammade också äldredagen, på programmet fanns bland annat tipspromenad, seniorgympa och underhållning i Folkets hus.

- Vi har haft många besökare och många frågor och vi har lyft fram vad vi gjort för hemmaboende äldre, säger Ann-Kristin Andersson, socialchef Övertorneå kommun, och hon nämner den kommunala färdtjänsten som kan vara ett alternativ för dem som på grund av regelverket inte kan få hjälp via den ordinarie färdtjänsten samt serviceinsatser som äldre kan få utan biståndsbedömning.


Fotnot:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!