Unga nybyggare på läger

Kojbyggarlägret för barn mellan 6 och 14 år arrangeras för första gången i Kalix i veckan. NSD har varit på besök i myllret av virke och verktyg.

KOJBYGGARE. Julius Johansson Sundvall, 7, Alfons Sundqvist, 10 och Josef Korpela, 10, planerar att övernatta i kojan. (Se fler bilder från lägret på www.nsd.se.)

KOJBYGGARE. Julius Johansson Sundvall, 7, Alfons Sundqvist, 10 och Josef Korpela, 10, planerar att övernatta i kojan. (Se fler bilder från lägret på www.nsd.se.)

Foto: Tomas Nilsson

KALIX2014-08-07 06:00

Vassholmen myllrar av aktivitet när de entusiastiska nybyggarna i åldern 6 till 14 år går lös med hammare och sågar på virket. NSD besökte under onsdagen den första upplagan av Kojbyggarlägret som är ett samarrangemang mellan Kalix kommun och barnorganisationen Junis. Det är kulturcoachen Christina Hannu som har tagit initiativet till lägret, som ursprungligen kommer från Öjebyn. Mitt i myllret finns Olov Helmfors Jonsson som är på plats för att hjälpa de olika bygglagen med uppförandet.

– Det är frenetiskt och full fart på byggandet hela tiden! Alla verkar ha roligt. Jag hoppas att detta blir ett återkommande event, säger Olov Helmfors Jonsson som är kulturcoach på Kalix kommun.

Tova Sundqvist, 12, har tagit en paus i byggandet. Hon konstaterar att deras koja nästan är färdig – det är bara lite av taket som återstår.

– Det är roligt att vara här och snickra och bygga. Det är ju sådant som man kanske inte kan göra hemma, säger hon.

Lägret sträcker sig mellan måndag och fredag. 22 barn deltar – därtill fem feriejobbande ungdomar som hjälper till. Barnen har möjlighet att sova över en natt i sin färdigbyggda koja och föräldrarna kan köpa kojan till virkespriset, men hemtransporten får man ombesörja själv.

En av de som har bestämt sig för att övernatta i kojan är Josef Korpela, 10, och han ska ha med sig massor med godis, berättar han glatt.

– Det är kul att vara här. Roligt att bli utmattad av att bygga! säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om