"Tänk smart och samarbeta"

Barn tillhör en utsatt grupp i samhället, både i Sverige och i andra länder. - Det gäller att tänka smart, säger Elisabeth Dahlin, ny generalsekreterare för Rädda barnen.

"Barnkonventionen och barnperspektivet ska genomsyra all lagstiftning och beslut", säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen som just nu befinner sig i sommarstugan i Kalix.

"Barnkonventionen och barnperspektivet ska genomsyra all lagstiftning och beslut", säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen som just nu befinner sig i sommarstugan i Kalix.

Foto: linda danhall

KALIX2008-08-12 06:00
Krig, svält, sexuella övergrepp och katastrofer drabbar miljoner barn i världen. I Kina avslöjades för inte alltför länge sedan att kidnappade barn arbetade i stenbrott. I Brasilien exploateras barn sexuellt och gatubarn avrättades. I Zambia är barn föräldralösa sedan föräldrarna dött i HIV.
Lång erfarenhet
- Det är avskyvärt. Det som är positivt är att det går att påverka, säger Elisabeth Dahlin.
Den 15 september blir Dahlin ny generalsekreterare för Rädda barnen. Dahlin som senast arbetat som ambassadör och chef för globalt ansvar på utrikesdepartementet har mött människor i olika situationer under lång tid. Hon är uppväxt i Kalix men bor i Bromma. Tillsammans med sin man och deras tre barn har hon varit bosatt i Zambia, Vietnam och Brasilien.
Folkrörelse
- Rädda barnen är en folkrörelse som gör många konkreta och viktiga insatser, det känns helt rätt att tillträda tjänsten.
Det är lätt att förskräckas över de livsförhållanden som många barn tvingas leva i. I Sverige har vi fred och naturkatastrofer lyser med sin frånvaro, men det finns också andra sorters utsatthet och lidande.
Förvånad barnflicka
- Vår barnflicka från Zambia var förvånad att vi inte bär våra barn och håller dem nära, lika mycket som de gör. I Sverige är många barn rika på materiella ting men många har ingen att prata med, säger Elisabeth Dahlin.
Barn i exempelvis Afrika kan leva fattigt, men vara omgivna av människor som bryr sig om dem och lyssnar till deras tankar.
- Det är någonting som vi har tappat bort. Vi har mycket att lära av varandra.
Samhället delas
Men också i Sverige finns det misär.
- Barnindex visar att vi har många fattiga barn i Sverige. De har inte blivit fler under de senaste åren, men de har blivit fattigare. Klyftorna i samhället ökar. De mest utsatta barnen är de som lever med ensamstående föräldrar eller har föräldrar som är födda utomlands.
Bevakar barns rättigheter
För Rädda barnen är det inte frågan om att mäta barns livssituation med varandra, utan att bevaka barns rättigheter över hela världen. Rädda barnen griper in där barns rättigheter kränks oavsett hur. Därför är det viktigt att arbeta internationellt och inhemskt, landsöverskridande och lokalt.
"Ett samhällsansvar"
- De nedskärningar som sker i samhället drabbar barnen. Behoven kan se olika ut på olika ställen. Det som behövs i en kommun, behövs inte i en annan. Därför är det ett otroligt viktigt jobb som lokalföreningarna gör. Det gäller att tänka smart och att samarbeta.
Några av de närmaste målen blir att fördubbla antalet frivilliga och att alla kommuner ska ha en meningsfull verksamhet.
- Barns rättigheter är viktiga och ett samhällsansvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om