Strumpbyxor från Kalix får nytt liv i Etiopien

S-kvinnorna i Kalix har samlat in tusentals nylonstrumpbyxor till ett kvinnosjukhus i Etiopien.- Intresset för att hjälpa till har varit stort, säger ordföranden Mirjam Stenberg som nu hoppas på hjälp med fraktkostnaden.

Marianne Morin, Mirjam Stenberg och Ingrid Bergström gläds över det stora intresset för att hjälpa sjukhuset i Etiopien, och nu hoppas de på hjälp även med frakten.

Marianne Morin, Mirjam Stenberg och Ingrid Bergström gläds över det stora intresset för att hjälpa sjukhuset i Etiopien, och nu hoppas de på hjälp även med frakten.

Foto:

KALIX2008-08-16 06:00
NSD träffar några av kvinnorna hos ABF när de håller på att packa strumpbyxorna i kartonger för att skickas till Etiopien.
De ska gå till Fistulasjukhuset som ligger i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, ett sjukhus för fattiga kvinnor med förlossningsskador.
Verksamheten vid sjukhuset startades år 1974 och drivs med bidrag utifrån, en av bidragsgivarna är Stiftelsen Fistulasjukhuset.
Förlossningsskador är ett stort problem i Etiopien.
Många kvinnor som gifts bort är väldigt unga, ofta undernärda, vilket försvårar både graviditet och förlossning med invändiga förlossningsskador till följd - och det är där Fistulasjukhuset kommer in i bilden.
Nylonstrumpbyxor används som trosor efter operationerna (omkring 4 000 årligen), benen klipps av men även dessa används - som vävmaterial till mattor och filtar som säljs för att få in pengar till sjukhuset.
Tacksam för bidrag
En nationell strumpbyxkampanj inleddes efter senaste Bokmässan i Göteborg, kort efter sjukhusets nödrop att de var i behov av strumpbyxor.
På Internationella kvinnodagen, den 8 mars, tog s-kvinnorna i Kalix initiativ till en lokal insamling som alltså resulterat i tusentals nylonstrumpbyxor.
Det är förstås kvinnor i Kalix, men också i övriga länet, som bidragit med nylonstrumpbyxor i alla regnbågens färger.
Somliga använda, somliga nya - alla oerhört behövda.
- Vi har sålt lotter för att få in pengar till frakten men det saknas ännu pengar till den, säger Mirjam Stenberg som uppskattar att det kommer att kosta omkring 5 000 kronor att få fram strumpbyxorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om