Slappandets tid förbi

Det efterlängtade Ungdomens hus fick ett kort liv:I höstas, tre år efter starten, stängdes verksamheten.- Slapp- och hängmiljöerna försvinner. Vi ska satsa på verksamhet, säger ungdomssamordnaren Åsa Morin som laddar för en nystart i nästa vecka.

Stor glädje i samband med invigningen av Ungdomens hus i Kalix hösten 2007. Men verksamheten blev inte vad man hade tänkt sig, och lades ned tre år senare. Nu blir det en nystart med mindre snack och mer verkstad.

Stor glädje i samband med invigningen av Ungdomens hus i Kalix hösten 2007. Men verksamheten blev inte vad man hade tänkt sig, och lades ned tre år senare. Nu blir det en nystart med mindre snack och mer verkstad.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2011-02-08 06:00

Ungdomens hus startade hösten 2007 i källaren i Folkets hus i Kalix. Flera års planering föregick öppnandet.

Tre år senare inledde Ungdomens hus ett samarbete med Pingstkyrkan, café Lyktan, och kort senare stängdes Ungdomens hus.

- Vi stängde för att vi vill göra om verksamheten, säger Åsa Morin som ser fram emot att börja om.

Vad är nytt?

- Vi ska bara jobba med aktiviteter, det blir "prova-på-kvällar" med det utbud som finns i kommunens egna utbud och inom föreningslivet i och utanför Kalix, säger Åsa Morin, som tillsammans med övriga inblandade finslipar på programmet som inte är klart.

Ungdomarna ska erbjudas att testa musik, skapande verksamhet och olika sporter ska. Ibland i Folkets hus och ibland i annan lokal, och verksamheten ska bedrivas torsdag- och fredagkvällar tre timmar varje gång.

Fortsatt samarbete
Två anställda, timanställda och föreningslivets ledare ska jobba med ungdomarna.

Samarbetet med café Lyktan fortsätter som tidigare.

Varför misslyckades satsningen på Ungdomens hus?

-  Många, många faktorer bidrog till att det blev fel från början och saker förändras över tid. Runt om i landet omorganiseras de traditionella fritidsgårdarna som sett likadana ut i 30 år och vi har varit i den här förändringsprocessen i nästan tre år. Luleå kommun har genomfört det vi också ska göra; ledda, styrda och organiserade verksamheter. Slapp- och hängmiljöerna försvinner, det finns så många andra ställen där ungdomar kan umgås så, säger Åsa Morin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om