Bengt-Göran Nilsson berättar att det var i somras han fick manuset, som är omkring 50 år gammalt, i sin hand.
Det handlade om sågverksminnen från slutet på 1800-talet till mitten av 1900-talet.
- Jag fick manuset av Gunnel Svanberg som är från Kalix men bosatt i Nyköping, och hon i sin tur hade fått det av Monica Bjelknert i Märsta som hade fått det av sin mormor Emma Lindahl, som var syster till Abner Lindahl som bodde i Töre under en period av sitt liv, berättar Bengt-Göran Nilsson som först inte visste vad han skulle göra med den maskinskrivna berättelsen om en man han inte visste något om.
- Jag läste och jag kände att den här historien behöver komma ut.
Abner Lindahl - ordagrant
Abner Lindahl var född år 1880 och som sjuåring arbetade han i sågen i Törefors med att sortera splitved, han kom att vara sågverksbranschen trogen och slutade som förvaltare vid Sandviks sågverk på Seskarö.
I manuset, som nu är en bok med titeln "Bruks- och sågverksgubbar som jag mött i Töre och Seskarö", berättas om uppväxten i Töre, om det nya sågverket på Sandholmen, kampen för tillvaron, familjen, vännerna, bruksrörelsen och mycket, mycket annat.
Det finns också ett kapitel om folktro, som av nutiden betraktas som vidskepelse.
- Jag har skrivit ned allt, så som Abner Lindahl skrivit, jag har bara kortat någon mening någonstans, säger Bengt-Göran Nilsson som också gjort kommentarer och kompletterat materialet med bilder.
Sköt upp pensioneringen
Bengt-Göran Nilsson säger att han ganska snart fick klart för sig att Abner Lindahl var en man som ville framåt i livet.
- Han gillade sitt jobb så till den milda grad att han stannade på sin post i sex år efter pensioneringen.
Det framgår också att hembygden låg honom varmt om hjärtat.
Efter att i 41 år varit knuten till Seskarö, lämnade makarna Lindahl ön år 1952, de bosatte sig i Luleå.
"Det framstår för mitt sinne och syn, att när naturen själv slösat och strött med sin prakt, då är det Norrland som gäller. De ljusa nätterna, berg, fjäll och dalar, stora älvdalar som likt silverband slingrar sig genom bördig bygd till havet, och härtill kommer våra skogar och dess flora och fauna. Allt detta liksom drar folk från andra orter och länder" skriver Abner Lindahl
Historieintresset växte
Bengt-Göran Nilsson har gett ut ett tiotal böcker (han kan själv inte precisera antalet).
Dessa är bland andra Födelsebok för Nederkalix församling, Kalix i ord och bild, Bogserbåtsflottan i Kalixorten, Innanbäcken - en backig by vid Kalix älv och Säljakt i Bottenviken.
Den röda tråden genom Bengt-Göran Nilssons publikationer är de handlar om historien.
- Jag var inte historieintresserad när jag var ung, det kom senare och allt mer, säger Bengt-Göran Nilsson som sedan många år är engagerad i släktforskning.