Så kan Kalix bli tillgängligt för fler

En för högt sittande krok. En trottoar som är omöjlig att komma upp på. Att tvingas ta bakvägen in i butiken eftersom det saknas ramp. Mycket måste bli bättre i Kalix tyckte det 20-tal personer som träffades på måndagens tillgänglighetsmöte.

DISKUSSION. Linda Frohm tror att konkurrensen kan göra att tillgängligheten ökar, framför henne Sven Nordlund (Mp). I bakgrunden skymtar Olof Stålnacke. ?

DISKUSSION. Linda Frohm tror att konkurrensen kan göra att tillgängligheten ökar, framför henne Sven Nordlund (Mp). I bakgrunden skymtar Olof Stålnacke. ?

Foto: Carolina Bäckström

KALIX2015-11-26 06:00

Det var föreningen Kalix för alla och Studieförbundet Vuxenskolan, SV Arena, som anordnade ett diskussionsforum om tillgängligheten i kommunen.

Speciellt inbjudna gäster var på plats – som representanter från politiska partier, företagare och kommunstyrelsen.

Alla var överens om att tillgängligheten kan förbättras i det lilla. Exempelvis kan kroken där man hänger av sig jackan sitta alldeles för högt upp på olika offentliga handikapptoaletter. Uteserveringarna på vissa krogar har inte anpassat för rullstolar. Och i vissa butiker finns det inte plats för rullstol.

Johan Söderholm arbetar som personlig assistent och sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

– Ramperna är ofta så trånga att vi inte kommer in i affärerna. Ibland har vi blivit insläppta bakvägen. Kommer man inte in med sin rullstol känner man sig inte välkommen, sade han.

Enligt en svensk lag sedan första januari 2015 ska alla myndigheter och institutioner vara tillgänglighetsanpassade.

Företag som restauranger och affärer har däremot inga sådana krav, såvida det inte handlar om en nybyggnation. Då ska lokalerna anpassas för rörelsehindrade.

Linda Frohm, egenföretagare och gruppledare för Moderaterna i Kalix, menade att konkurrens kan hjälpa företag att bli bättre på tillgänglighet.

– Ombyggnationen av Valhall var extremt dyr, men vi fick samtidigt mycket hjälp från kommunen. Man blir mer attraktiv som restaurang eller butik när man anpassar för alla. Det ökar konkurrensen.

Tillgängligheten under mötet var också av varierande kvalitet. Någon konstaterade skämtsamt att det saknades gluten- och laktosfria alternativ bland fikabröden.

Det blev ocksågruppdiskussioner för att kläcka idéer om vad man kan göra som enskild person, företag eller kommun.

Linda Frohm hade en idé om vidareutveckling.

– Vi borde ha en tillgänglighetsdag där vi bjuder in så många företag som möjligt och utbildar dem om tillgänglighet.

Johan Söderholm avslutade med ett konkret förslag:

– Det borde finnas en länk på Kalix kommuns hemsida där man kan komma med synpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om