Pensionärer hjälper pensionärer

Många som bor på våra äldreboenden får sällan komma ut.Det har Sveriges pensionärsförening (SPF) i Kalix tagit fasta på.- Vi har många pigga pensionärer som gärna hjälper till, säger Anja Blixt i SPF.

Klåddan har alltid strykande åtgång i Kalix. Men det behövs fler grönsaksodlare och Hushållningssällskapet önskar även utrymmen för torghandel året om.

Klåddan har alltid strykande åtgång i Kalix. Men det behövs fler grönsaksodlare och Hushållningssällskapet önskar även utrymmen för torghandel året om.

Foto: bosse johansson

KALIX2008-09-06 06:00
I går var det torgdag i Kalix med mycket folk utanför Folkets hus. Dit ledsagades 13 boende från servicehuset Rönngården av ett tiotal hjälpsamma medlemmar i SPF.
- Det är inte dåligt att få komma ut, och att få kaffe och våfflor, tyckte Elsa Åström, 92 år.
Komplement
SPF bistår både grupper och enskilda som exempelvis vill gå ut och handla.
- Det bör finnas bättre möjligheter för pensionärer att komma ut och träffa folk, se andra miljöer. Det orkar kommunen inte med så vi är ett komplement till den offentliga verksamheten, säger Nils Svanberg.
Han är ordförande i SPFs lokalavdelning som har 460 medlemmar. På föreningens möten varje månad brukar cirka 100 medlemmar vara med.
En speciell grupp jobbar med äldrefrågor, bland annat deltar man i kommunens projekt för anhörigvården.
Bra och dåligt
Det handlar inte "bara" om att gå ut med de boende, berättar Anja Blixt:
- Bara att sitta och prata är viktigt. På torsdagar, till exempel, har man café på Rönngården och vi ska hjälpa de boende att komma dit.
- Jag och Sickan Bergström är även med i kommunala pensionärsrådet. Då tar vi upp frågor som rör de äldre, både sånt som fungerar dåligt och sånt som är bra, tillägger Anja Blixt.
I går var sommarens sista torgdag i Kalix. Många tycker det är trevligt att få sig en pratstund medan man handlar ortens produkter.
Mer grönsaker behövs
Ann-Charlotte Lindbäck från Östra Granträsk är ordförande i Hushållningssällskapets lokalavdelning som arrangerar torgdagarna. Hon skulle gärna se att det blir mer torghandel och större utbud:
- Vi funderar på hur vi ska få fler att odla grönsaker. Det finns alltid efterfrågan på vanliga grönsaker som morötter, kål och rödbetor.
- Det vore inte heller dumt med saluhallar, utrymmen där man kan finnas året runt. Sådana finns på finska sidan men inte här i länet, säger Jan-Olof Puranen, VD för Hushållningssällskapet i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om