På Gubbdagiset i Lansjärv löser man världsproblemen

Webbmastern Paul Henriksson visar ett klipp på Youtube från föreningens egenproducerade nyhetssändning.

Webbmastern Paul Henriksson visar ett klipp på Youtube från föreningens egenproducerade nyhetssändning.

Foto: Daniel Engberg

Kalix2012-11-20 06:00

Affären och posten har försvunnit. De unga flyttar söderut. Bara omkring 150 personer finns kvar i Lansjärv. Men på frukostträffarna sjuder det av diskussionslusta och förhoppningen är att med bybornas engagemang bryta den negativa trenden.

Varje morgon syns ett litet lämmeltåg av kaffesugna Lansjärvsbor tåga mot byns Folkets hus. De är på väg till dagens frukostträff. Och innanför dörren möts de av glada stämmor och doften av färskt fikabröd.

Hög medelålder
Det hela började som ett socialt projekt med syftet att förebygga ensamhet bland de äldre. Befolkningen i Lansjärv har hög medelålder och det finns många änkor och änkemän som behöver komma ut, menar Folkets hus ordföranden Tord Henriksson. Det var han som kom på idén och nu ser byborna frukostträffarna som en självklarhet.

De naturliga samlingsplatserna i byn har försvunnit i och med att affären och posten lagts ned. Men Lansjärvborna vägrar ge upp och har skaffat sig en ny träffpunkt med aktiviteter som bilbingo, gudstjänster, filmkvällar och basarer. Listan verkar aldrig ta slut.

Landshövding
- Vi har också bjudit hit landshövding Sven-Erik Österberg, berättar Tord Henriksson.

De har också en lokal tv-kanal som en gång i månaden sänder nyheter på Överkalixbondska på webben. Reportrarna Eva Nordmark och Tord Henriksson reser runt i bygden och gör inslag. Webbmaster Paul Henriksson, 66 år, tar plats bakom tangentbordet och ger oss en rundvandring på föreningens hemsida.

Frukostträffarna kallas i folkmun för Gubbdagis. Här brukar diskussionens vågor gå höga. Populära ämnen just nu är valet i USA, sophämtningen och vem som egentligen är bäst av Stefan Löfven och Håkan Juholt.

Tord Henriksson går och hämtar en drös med anteckningsböcker och det visar sig att de för protokoll över sina aktiviteter dagligen.

- Det är kul att gå tillbaka och se vad vi pratat om. Som här, när vi pratade om diktaturstater och om tillsatser i dricksvattnet, säger Tord Henriksson medan han bläddrar i protokollen.

Den äldsta deltagaren på gubbdagiset är Holger Nordmark, 86 år, som har hunnit lämna dagens träff.

Roliga historier
- Sen är det vi ungdomar, säger 66-åringen Hans Silfverplatz, som just kommit in för en kopp kaffe.

Hans Silfverplatz är med och driver den obemannade macken i byn. Innan han drar vidare för andra upptåg hinner han i snabb följd dra tre roliga historier av den lite fräckare typen.

Det förekommer att kvinnorna i byn deltar i frukostträffarna. Men eftersom det oftast dryftas ämnen som mekandet av bilar och tv-inställningar föredrar kvinnorna sitt egna forum.

- Vi träffas en kväll i veckan. Där skvallrar vi och löser världsproblem. Men allt som oftast är det kvinnor med på gubbdagiset också, säger Eva Nordmark.

Turismen
Efter frågan om hur Lansjärv ser ut om tio år - och vem som ska ta över efter dessa eldsjälar - blir det tyst i lokalen en stund.

- Kommunen måste vända trenden, säger Tord Henriksson eftertänksamt.

Hur då?

- Vi ska vara tacksamma för invandringen vi har till Överkalix. Förhoppningsvis startas det nya företag och arbetstillfällen skapas av dessa personer, säger han och syftar på asylboendet.

Men Lansjärv då?

- Vi måste satsa mer på turismen - vi är blinda för vår egen natur. Det är så otroligt vackert här och vi måste få hit turister så de får se det.

I dag är befolkningsantalet i Lansjärv med omnejd runt 150 personer. Det kan jämföras med de
1 400 invånare som bygden hade när skogsindustrin blomstrade.

Frukostträffarna kan kanske utveckla framtidstron.

- Vi är alla här så stolta över vår by, säger Tord Henriksson.

Fakta Lansjärv

Ligger 52,6 km norr om Överkalix längs med väg E 10.

Inte långt från byn flyter Ängesån, ett populärt fiskevatten där både lax och harr kan fiskas.

Lansjärv har en byaålderman som är en kvinna vid namn Birgit Kalander.

I Lansjärv finns en pittoresk badplats som går under namnet Sanningslandet.

Nästa år fyller byn 333 år.

Folkets hus hemsida i Lansjärv: www.folketshuslansjaerv.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om