Maria Eliasson berättar att bakgrunden till Vi-veckan är att det finns ett uttalat behov av att arbeta mer med mångfald och integration
i länsdelen.
- Alla kommunala skolor är involverade i arbetet med mångfald och mot utanförskap och aktiviteterna varierar mycket mellan skolorna. Alla, från de minsta barnen till gymnasieungdomarna, är involverade. Pedagogerna har fyra förläsningstillfällen, en i varje kommun, dessa erbjuds även allmänheten under kvällstid. Föreningslivet och studieförbunden står bakom aktiviteterna för allmänheten, också där varierar utbudet mellan kommunerna, säger Maria Eliasson och nämner som exempel att Övertorneå kommun har fokus på att de är en ekokommun (i en av aktiviteterna) och samarbetar då med folkhögskolans naturguider.
Samarbetet en bonus
Andra exempel på aktiviteter i regionen är Studiefrämjandets språkcafé i Överkalix, temakväll på Marielunds ungdomsgård i Haparanda och Kalix i egenskap av Millenniekommun presenterar föreställningen Seven.
Målet med Vi-veckan är att öka kunskapen om mångfaldsfrågor och öka medvetenheten om attityder och värderingar bland elever och allmänhet.
Ett utökat samarbete mellan kommunerna ses som en bonus.
"Positiv inställning"
- Kommunernas ordinarie flyktingmottagningar kommer att vara delaktiga
i arbetet under temaveckan, vilket också möjliggör brobyggande mellan nyanlända och det svenska samhället, säger Maria Eliasson som summerar:
- Det är en positiv inställning till Vi-veckan i samtliga kommuner, alla är "med på tåget" och det är fantastiskt roligt att jobba med detta.
Vi-veckan kommer att avslutas med gemensam avslutning i respektive kommun.