Nu laddar han för fjärde långresan

Lars-Erik Holmberg i Forshaga utanför Kalix laddar för en fjärde långresa på motorcykel.
Fler än tiotalet länder under 37 dagar, sammanlagt 1 300 mil.
- Frihetskänslan är total, säger Lars-Erik Holmberg.

Lars-Erik Holmberg på den nya motorcykeln, som han fortfarande inväntar utrustning till. ”Jag skulle gärna resa tillsammans med någon, men ingen jag känner kan vara borta i 37 dagar” säger han apropå att han reser ensam.

Lars-Erik Holmberg på den nya motorcykeln, som han fortfarande inväntar utrustning till. ”Jag skulle gärna resa tillsammans med någon, men ingen jag känner kan vara borta i 37 dagar” säger han apropå att han reser ensam.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2013-05-04 06:00

70-åringen skaffade motorcykel för knappt fem år sedan och han började nästan genast planera för en långresa.

Den gick till Gibraltar, Medelhavskusten och över franska alperna.

- Resan gav mersmak, säger Lars-Erik Holmberg som sedan dess gjort ytterligare två långa resor i Europa.

Den andra gick till Rumänien, längs "Draculavägarna", och den tredje till Turkiet som han körde runt.

- Fantastiska resor, enastående miljöer, säger Lars-Erik Holmberg som färdats längs gränsen mot Georgien, Armenien, Iran och Syrien.

Frihetskänslan
I år går resan över Finland och Baltikum, vidare över Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien till Makedonien och Albanien och slutligen till Italien, Sicilien och Schweiz.

- Jag kör inte längs turiststråken, jag kör vägarna som är roliga att köra, säger Lars-Erik Holmberg som på frågan om vad som är grejen med motorcykelsemester drar ut lite på svaret med orden "det låter som en klyscha".

- Frihetskänslan. Jag tror att den kan jämföras med att köra snöskoter eller rida, kanske köra cabriolet. Att köra motorcykel är så smidigt, du är inte lika fångad som i en bil och inte heller lika plågad av trafiken eftersom du tar dig fram överallt.

"Planeringsfreak"
Han berättar att planerandet inför nästkommande resa alltid tar sin början i oktober-november.

Resrutten och utrustningslistan planeras, så småningom i detalj, resrutten läggs upp på datorn och senare i navigatorn.

- Jag är ett "planeringsfreak", säger Lars-Erik Holmberg och skrattar.

- Jag bor alltid på hotell, det kostar i snitt 40 euro per dygn, Italien är lite dyrare än övriga länder. Jag bokar de första nätterna hemifrån och de övriga under resans gång, men jag har kollat upp var det finns hotell. Jag har med mig en anteckningsbok där jag har alla uppgifter jag kan komma att behöva.

Mötet med människor
"Motorcyklister kommer alltid i kontakt med människor, att ta fram en karta lockar alltid fram lokalbefolkningen" säger Lars-Erik Holmberg som exempelvis druckit massor av te i Turkiet och samtalat med kurder.

- Vi förstod inte varandra, men vi hade ändå trevligt. Jag förstod i alla fall att de försökte berätta hur svårt de har det och jag tror att de har det tufft.

- Jag har aldrig råkat ut för någonting. Jag kör aldrig när det är mörkt och jag använder omdömet. När människor blir för familjära, kommer för nära, då tänker jag till. Du blir aldrig lurad av en osympatisk person, det är den sympatiska som luras.

Kyrkor lockar Lars-Erik Holmberg.

Varför?

- Ja, säg det, jag är näst intill ateist... Det är för att det är så mycket historia bundet till dem, och historia intresserar mig mycket, säger Lars-Erik Holmberg som trots ett omfattande resande större delen av livet inte skulle ge sig på att säga hur det är i ett visst land.

- Det kan jag inte säga med mindre än att jag levt en längre tid, och bland befolkningen, i landet.

Odlad fisk till turister
Lars-Erik Holmberg tror att Montenegro kan vara nästa stora "turistmagnet".

- Montenegro är som ett litet Norge, ett otroligt vackert land.

Andra länder kan också ha en annan syn på hur rikedomar bäst förvaltas.

- Jag var i Makedonien och på restaurang och ville beställa Oridoöringen. Jag fick en lång föreläsning av servitrisen! Det är bara lokalbefolkningen som får fiska Oridoöringen, och den får inte säljas, de får bara ta upp för eget bruk. Turister får äta odlad fisk. Jag kan inte låta bli att tänka på debatten om laxen och hur Sverige väljer att hantera den, säger han.


Fotnot:
Lars-Erik Holmberg bloggar under resan på www.resdagboken.se alias Potasvirja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om