Norrbottnisk OS-medaljör ur tiden

Nils Täpp växlar över till Sigurd Andersson som körde andra sträckan vid OS-stafetten 1952 i Oslo. Sverige blev trea.

Nils Täpp växlar över till Sigurd Andersson som körde andra sträckan vid OS-stafetten 1952 i Oslo. Sverige blev trea.

Foto:

Kalix2009-02-17 06:00
Sigurd Andersson, en av länets främsta skidåkare har avlidit.
Han föddes 1926 i västra Börjelsbyn cirka en mil väster om Kalix. Sigurd Andersson blev sin hembygd trogen. Han tog över fädernegården och blev bonde med jord och skogsbruk som grund.
Som skidåkare slog han igenom 1950 med en andraplats i ett lopp på senior-DM i Kalix.
Ett år senare blev det brons på 15 kilometer vid skid-SM, det belönades med landslagsuppdrag för Börjelsbysonen. I legendariska Garmisch Partenkirchen 1951 besegrade Sigurd Andersson sensationellt hela världseliten på 18 kilometer. I dag är det att jämföra med en seger i världscupen.
1952 var det åter dags, han fanns med i den svenska OS-truppen till Oslo. De förväntade svenska gulden som skulle tas med Mora-Nisse i spetsen uteblev. Ett brons lyckades dock svenskarna lägga vantarna på och det kom i herrstafetten, där Sigurd körde andra sträckan. De övriga i svenskarna i laget var Nisse Täpp, Enar Josefsson och Martin Lundström.
Mest hyllad i länet och framförallt i Kalix var när han tillsammans med Tage Bergström och Gunnar Björk bärgade stafettguldet till IFK Kalix vid SM i Umeå 1952. Helt sensationellt var det inte för både Sigurd och Gunnar hade det året legat i topp vid OS-uttagningarna, och Tage Bergström var startman
Trumpinnemannen kallade folkmunnen honom, en förtida Maurillio de Zolt.
Termometern balanserade på noll och valet stod mellan klister och kallvalla. Kalixåkarna valde det senare.
Tage gjorde ingen Kalixbo besviken. På startsträckan knäckte han självaste Sixten Jernberg. På andra sträckan avgjorde Gunnar Björk när han gick ifrån övriga fältet med hela 78 sekunder. Tredje sträckans Sigurd behövde bara åka och bevaka ledningen. IFK Kalix var hela minuten före Mora vid målgången.
Vid hemkomsten var hela Föreningshuset fullsmockat med folk för att hylla bygdens hjältar, det bjöds på mat och högstämda tal.
Sigurd Andersson skulle ha fyllt 83 år i sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om