Kalix Riksteaterförening har funnits i många år och trenden uppges vara att intresset är ökande.
– Vi har 164 medlemmar i Kalix och intresset för scenkonst har ökat på senare år, säger Lena Mannola Edselius som efterträder Britt-Inger Karlsson på ordförandeposten.
– Britt-Inger Karlsson och övriga i styrelsen har gjort ett jättebra jobb.
Uppgiften är tydlig:
– Kalix Riksteaterförening ska vara en viktig del i kulturlivet. Det känns som att fritiden är väldigt folkligt förankrad här, där finns alltid en publik, men det finns väldigt många kulturintresserade också och jag tror att vi behöver samverka för att få tillräckligt många människor på arrangemangen, säger Lena Mannola Edselius.
En stor bredd, där alla kan känna sig välkomna, och att locka även yngre människor nämns som viktigt.
På gång lär vara en barnföreställning som uppges kunna locka vuxna också.
– Jag önskar att vi ska kunna växla mellan det som är riktigt välkänt och annat ”smalare” som lockar en nog så viktig grupp, säger Lena Mannola Edselius.
Närmast väntar föreställningen ”Två kvinnor och havet” av Tove Jansson och Pipsa Lonka, ett gästspel av Lahtis Stadsteater under sista veckan i april. Föreställningen spelas på finska, med svensk text i fonden.
– Den baseras på Tove Janssons roman ”Rent spel” och handlar om kvinnor, lite äldre kvinnor som arbetar med kultur och är i relation med varandra. Det känns bra att den spelas för en minoritet, alltså på finska, det är en grupp som det inte så ofta spelas för, säger Lena Mannola Edselius.
Lena Mannola Edselius flyttade till Kalix år 2000, hon kom från Stockholm och innan dess från Köpenhamn.
– Jag gick ofta på scenskolans elevföreställningar både i Stockholm och Malmö. Det är en häftig upplevelse att samlas och dela upplevelser med varandra. Jag tror att vi börjar bli mätta på Facebook och Instagram (sociala media på Internet, reds anm), jag tror att vi kommer tillbaka till att vilja ha upplevelser IRL (i verkliga livet). Det ger oss något mjukt i vårt hårda samhälle.