Hembyn Orrträsk är en liten prick på kartan. Inte större än att alla känner alla. Här har han röjt snö åt grannar och hjälpt bönderna med höet. Han har jobbat med att ströa virke också. Det är viktigt att sortera och stapla på rätt sätt. Annars kan bräderna slå sig eller ta skada.
Det hårda arbetet gav till slut en nätt summa på kontot, 32 000 kronor.
— När vi tittat på henne var det inte svårt att bestämma sig, säger den unge hästägaren.
I stallet hoppar tre små katter mellan hyllor och sadlar när Danne Isaksson leder in araben Mims i spiltan. Hon är vackert ljus med pigga ögon, och när man ser dem är det tydligt vem som är boss:
— Det är viktigt att vara bestämd och visa att hon inte får knuffas och nafsa.
Westernridning
För två år sedan började Danne Isaksson med westernridning. En sport där hästens lyhördhet står i fokus. Ryttaren ska kunna styra nästan uteslutande med fötterna.
Westernridning har flera olika grenar och Dannes Isakssons favorit är reining. Den är krävande, med galopp och många snabba vändningar. Hans förra häst var en fjording och för tung för att vara riktigt lämplig för sporten. Den har lillasyster Josefine fått ta över.
Hästbiten familj
Hästintresset går i arv i familjen och mamma Marika Vikström har ridit länge. Men det är nyligt hon börjat ta lektioner i westernridning. Där har sonen försprånget och kan dela med sig av sina kunskaper.
— Hon är ganska mycket nybörjare, säger han.
Efter bara två år hänger tio medaljer på väggen pojkrummet. Hatten som han vann i Mikaelitävlingen i Överkalix har han inte vuxit i ännu.
Hästar har alltid funnits på gården, i alla fall så länge han kan minnas.
— Han var inte ens två år när han för första gången satt på hästryggen. Det var väldigt gulligt, säger mamma Marika.
Fullt upp
Inget står still hemma hos Danne Isaksson. Att träna, tävla och ta hand om Mims tar tid. Men han hinner med att spela musik också - trummor och gitarr.
Till skillnad från många andra 14-åringar är tv-spel och dator inget för honom.
Varför knappa sig genom påhittade banor när man kan sitta på en hästrygg och möta verkliga utmaningar?