Sandra Eriksson på Kalix för alla, som i år har tagit över som arrangör tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och familjecentralen, började brinna för problemen när hon själv blev mamma. Hon såg till att ta Barnvagnsmarschen till Kalix – där den i dag genomfördes för femte året i rad.
Syftet är att belysa den bristfälliga mödravården i fattiga länder. Något som dagligen tar livet av 800 kvinnor.
– Det finns inte alltid folk som är utbildade barnmorskor. I vissa delar av världen har du fyra mil till närmaste förlossning och du ska gå de milen, höggravid med foglossning. Och du kanske ska föda om två timmar, ibland får du föda i något litet skjul, säger Sandra Eriksson.
Hon tycker sig inte se någon förändring i rätt riktning och tycker därför att det är viktigt att fortsätta uppmärksamma problemen.
– De blir mer angelägna. Men det går att stoppa mödradödligheten och det är politisk vilja och resurser som krävs.
Vad tycker du att man ska göra som politiker i Sverige?
– Först och främst ska vi hjälpa alla andra länder som har problem. Vi har en feministisk regering nu för tiden som ska jobba med sådana frågor.
Några dussintal personer dök upp för årets barnvagnsmarsch. Sandra Eriksson tycker att Kalixborna visar ett intresse.
– Ja, det tycker jag. En del kommer väl mest för att de får ett regnskydd, men en del är intresserade i övrigt också. Många säger att det är tur att vi bor i Sverige.
Känns det här som ett bra forum för att sprida kunskap om frågan eller är det de redan frälsta som dyker upp?
– Förra året var det nästan bara nya som gick. Men vi har några återkommande, det är lite olika.