Han vallar landslagets skidor

Skidlandslagets nye vallachef heter Urban Nilsson, 36. I pressreleasen stod att han bor i Skåre, sju kilometer norr om Karlstad. Måhända en tvättäkta värmlänning?

En vallachefs kunskaper går inte att läsa sig till. Grunden är det praktiska handlagets erfarenheter, säger Urban Nilsson.

En vallachefs kunskaper går inte att läsa sig till. Grunden är det praktiska handlagets erfarenheter, säger Urban Nilsson.

Foto: privat

KALIX2012-04-17 06:00

- Nej, nej, nog är jag norrbottning, du vet nog hur det är, säger den nyvordne vallachefen.

På träskidans tid tjärade vallare ofta ner sig. I plastskidans tidevarv har de slutat med svarta trögflytande hartsämnen men "tjärar" ner sig gör de fortfarande - i detta fall i en "Ka´lstatös".

- För två år sedan träffade jag en tjej från Värmlandsmetropolen. Hon jobbar som sjukgymnast och det var lite bökigt för henne att flytta upp. För mig var det lättare, i mitt jobb kan jag bo i stort sett var som helst.

Född i Sävast
Urban föddes i Sävast för 36 år sedan. Hans far är en stor skidvän och det bidrog nog starkt till att hans idrottsintresse fick utlopp i vita spår. Genom alla ungdomsår tillhörde han länseliten. Efter grundskolan kom han in på skidgymnasiet i Gällivare, där gick han i fyra år.

- Det var väl där jag började valla på allvar, då fanns ju inte farsan till hands. Man fick ta eget ansvar för utrustningen, säger Urban.

Efter gymnasiet började han på räddningstjänsten i Gällivare. Där blev han i 14 år. För en kille som gillar att träna var det ett passande jobb.

För ganska många år sedan hörde Larry Poromaa av sig om testpiloter till skidorna. Urban tyckte det lät intressant och ställde upp. Uppdraget gav honom god inblick i vallningens alla mysterier och sedan två år har han haft anställning hos Svenska skidförbundet som materialförvaltare. Tydligen har han skött uppdraget med ära.

- Jag har lärt mig mycket av Larry. Han är otroligt kunnig. Jag hoppas att Larry vill vara kvar i organisationen. I landslagets vallateam är vi sju, åtta stycken. Genom åren har säkert hälften varit norrbottningar. Det är nog det kalla och kärva föret där uppe som alstrar goda vallare, säger han med skratt.

Vallachef
Den nye sportchefen i skidlandslaget Ulf Karlsson tycker att Poromaa haft för många sidouppdrag. Han har bland annat varit personlig vallare åt Charlotte Kalla och Marcus Hellner. En vallachef ska bara vara teamleader och inget annat, det är den uppfattning som Ulf Karlsson torgför och nu verkställer.

Förut har du kunnat huka i anonymitet. Nu står du i skottgluggen.

- Visst är det ett utsatt jobb, det är jag väl medveten om. Vid VM i Holmenkollen stormade det en del. Jag lärde mig mycket där hur det fungerar. På den här nivån kommer vi inte alltid ha bästa skidorna men det gäller att minimera dessa tillfällen. Att Lars Öberg fick uppdraget som förbundskapten bidrar också till mitt beslut. Han är en lugn och trygg Kalixbo, jag känner stöd i honom.

Hur mycket vallor har ni egentligen i bussen?

- Vi har allt som finns på marknaden. Vi köper in alla stora tillverkares hela sortiment. Det får inte sitta i att vi inte har grejer.

Vad är viktigast för att ha bra skidor?

- Först och främst att skidan är rätt för åkaren. Sedan är det belagets struktur, under VM och OS händer det att vi slipar om skidorna inför varje lopp. Först på tredje plats kommer faktiskt själva vallningen.

Anställningskontraktet?

- Det löper över tre år, alltså över Val di Fiemme, Sotji och VM i Falun 2015. Givetvis kan jag entledigas ganska omedelbart om höga vederbörande inte är nöjda med resultaten. Man kan nog säga att jobbet är väldigt konkurrensutsatt.

Snackar ni med andra länders vallateam om vallning?

- Nej aldrig, vi är goda vänner och umgås med varandra men vad vi vallat med nämns aldrig. Rådfrågar man tyder det på svaghet och det håller inte.

Kommer Kalla att sega sig förbi Björgen med hjälp av dig nästa säsong?

- Det kan jag inte lova men hon ska ha lika bra skidor. Ett är säkert, man vinner inga guld på dåliga skidor.

Riksgränsen
Den 5 maj börjar förberedelserna för nästa säsong. Då drar skidlandslaget och vallateamet upp till Riksgränsen för träning och test av nytt material

Säsongens stora begivenhet är VM i Val di Fiemme i slutet av februari nästa år. Då gäller det att ha rätt smorning under laggarna.

En bodensare och en Kalixbo på kommandobryggan på svensk längdåkningsskuta. Onekligen, känns det tryggt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om