Det är Kallax bygdegårdsförening som varje år gör en uppsättning burkar surströmming. Under söndag-en blev årets laddning klar.
– Det blev bra. Vi har lagt in 1 000 brukar i dag, säger Svante Wiklund.
En stor del av byn är på olika sätt involverad i tillverkningen. De har även ett lite annorlunda tillvägagångssätt.
– Vi lägger in på trätunnor. Det är det som är unikt. Vi använder att gammalt recept. Så vitt jag vet är det ingen annan som gör det. Den blir rundare i smaken och helt enkelt godare. Alla som smakar tycker att den skiljer sig åt från andra inläggningar. Många som inte äter surströmming annars äter den här, säger Svante Wiklund.
Den stora provsmakningen äger rum på torsdag, med flera celebra gäster. Vilka som kommer vill Svante Wiklund inte avslöja, men säger att det blir med någon typ av samhällstopp.
– Vi har ett tungt namn, men det är fortfarande hemligt.
Fast givetvis var de tvungna att kontrollera kvalitén redan på söndagen.
– Vi tjuvsmakade lite grann och den smakar bra.