Gammal löjfiskemetod – som motvikt till trålen

Trålfisket efter löja håvar in tonvis med "romlöja" varje år. Men det finns de som ser till att få sig löjan på annat vis, Helmer Zettermalm och Bo Johansson exempelvis.

"På en lång spång ute i forsen balanserar 81-årige ynglingen Bo när tinorna dras upp ur forsen. Med ålderns rätt är det 92-årige Helmer som från sin sittplats på en stor sten leder och övervakar fisket" berättar Jan Gustavsson som träffat Helmer Zettermalm och Bo Johansson fiskandes löja i Kalixälven.

"På en lång spång ute i forsen balanserar 81-årige ynglingen Bo när tinorna dras upp ur forsen. Med ålderns rätt är det 92-årige Helmer som från sin sittplats på en stor sten leder och övervakar fisket" berättar Jan Gustavsson som träffat Helmer Zettermalm och Bo Johansson fiskandes löja i Kalixälven.

Foto: Jan Gustavsson

Kalix2022-10-04 04:45

Under tiden jakten på de tillåtna 800 ton fångstkvoterna pågår ute till havs finns det sådana som fiskar löja och räknar fångsten "per- styck-fiskar".

– Det här är en gammal fångstmetod ända sedan 1400-talet, säger Helmer Zettermalm, Åkeränget, Övermorjärv, som tillsammans med fiskekompisen, Bo Johansson, Åkeränget, under cirka en veckas tid fiskat löja i Räktforsen, Kalix älv. Längre än så är inte "löjsäsongen" i älven. 

Helmer är 92 år och Bo 81 år. Respektabla åldersrutiner. Tillsammans har de satt ut fyra tinor (fångstburar) nästan mitt ute i Räktforsens kraftig strömmande vatten – på väg ner mot havet utanför Kalix i Norrbotten. 

På en lång spång ute i forsen balanserar "ynglingen" Bo när tinorna dras upp ur forsen. Med ålderns rätt är det 92-årige Helmer som från sin sittplats på en stor sten leder och övervakar fisket. 

– Historiskt sett lär det ha varit bönderna i Övermorjärv (nedströms) som hade fiskerätt i älven, säger Helmer som läst sig till det i historiska handlingar. Då fanns ingen väg som nu att bila efter längs forsen, utan det blev långa tunga båtroddar uppför älven till fångstplatserna. Nu är löjfiskesäsongen i Räktforsen endast en vecka, när löjan leker och vattenstånd och temperatur är de rätta. Så det gäller att pricka in naturens förehavanden om det ska bli någon "storfångst". Fångsten i de fyra tinorna har mest uppgått till fyra-fem kilo; en halv tioliters hink per gång. Själva löjrommen har kanske stannat vid någon mänga motsvarande en kaffekopp?

– Vi vittjar varje morgon under fångstveckan, sedan lönar det sig inte då löjan slutar leka här, säger Helmer och Bo, om sitt spännande fiske. 

– Gammalt tillbaka kunde fångsten per dag bli som mest cirka 100 kilo, berättar Helmer. 

Vid det här tillfället för reportaget räknar gubbarna in ungefär trettio (30) stycken normalstora löjor. Jämfört med kanske 30 ton dagligen som yrkestrålarna fyller sina stora fångst-bingar med. Fisket i älven blir raka motsatsen till trålfisket. Men naturvistelsen en klar höstdag väger tyngst på vikt-"bessmanet" i det här fallet.

Fotnot: Bessman är en handhållen hävstång med en motvikt och en rörlig upphängningspunkt; en rörlig upphängningspunkt med handtag. Det som ska vägas hängs i en krok i en änden på bessmanet – som har en motvikt i andra änden. (wikipedia). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!