Ett hepp gör livet roligare

Skuttande kaniner och gnäggande hästar i piaff besöker psykiatriverksamheten Parkvillan i Kalix. På plats finns också en talande lindansande anka och två busiga clowner.

Kristina Nyström visar hur man med ett "hepp" kan förgylla den grå vardagen.

Kristina Nyström visar hur man med ett "hepp" kan förgylla den grå vardagen.

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-04-29 06:00
Bakom djur- och clownkostymerna döljer sig fyra små tjejer, Jenny Persson, Nora Lindvall, Lovisa Ersson och Tilda Jakobsson. Tillsammans bildar de minicirkusen Ponderosa.
Cirkusdirektören som leder djuren ut i manegen heter Kristina Nyström och jobbar som kulturpedagog på 4H-gården Ponderosa.
Vill sprida glädje
- Vår idol är Karl-Bertil Jonsson som ni kanske sett på julafton. Han som sprider glädje till de fattigaste. Så här i besparingstider när det dras ner på allt vill vi dela med oss av det vi har för att sprida lite glädje, berättar Kristina Nyström för publiken innan föreställningen kan starta.
Gruppen har tränat i åtta veckor, idag saknas däremot gängets två killar. Men de fyra flickorna är redo för show. De skrattar, fnittrar och skiftar snabbt mellan djurrollerna och visar upp sina konster efter direktörens ledsagning. Ett av det trick som väcker mest skratt är heppet.
Bara ett hepp
- När man gör något riktigt tråkigt och vill göra det lite bättre. Då gör man bara ett hepp och så blir det roligare, säger Kristina Nyström samtidigt som hon visar hur ett hepp ska göras.
Hon går fram på golvet, gör ett stopp och en gest och ropar; hepp. Och visst blir det lite roligare och skrattas i publiken.
Glädjen sprids i rummet, precis som minicirkusen hade tänkt sig. Nu är de redo att fortsätta med att dela med sig av sina hepp och skratt.
-  Vi har varit på äldreboendet Skogsgläntan förut och vi åker gärna ut på fler ställen, säger Kristina Nyström.
Cirkusturné eller inte det är frågan. Ponderosagänget och publiken är i vart fall nöjda och rosiga när de efter föreställningen tar en fika tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om