Malin Parviainen är lärare på omvårdnadsprogrammet och hon berättar att idén till kulturdagen -som matmässigt är en kulturvecka - kom sig av att eleverna skulle läsa en kurs där det passade in.
I samhällskunskapen har de gått igenom hur det ser ut i länderna, där flyktingarna som befinner sig i Kalix, kommer ifrån.
- Vi har jobbat med allt som är tråkigt, vi ville lyfta fram allt som är positivt i dessa länder också, säger Malin Parviainen och nämner spännande kulturer med annorlunda mat, dans, musik - och inte minst människor som ofta har ett öppnare kroppspråk än oss.
Det handlar inte "bara" om flyktingarna från Afrika och Afghanistan, inom kulturveckan förekommer även Kina, Ryssland och Thailand eftersom dessa nationaliteter finns representerade på skolan eller i samhället Kalix.
De kommer med vilja
Omvårdnadsprogrammet årskurs två och tre planerade dagen som innehöll föreläsningar, dans, musik och mat.
Föreläsningarna handlade om allt från internationellt arbete till presentation av volontärlinjen i Älvsbyn.
Föreläsningarna var främst för omvårdnadsprogrammets elever, men även elever på samhällsprogrammet fick lyssna på olika delar.
Malin Parviainen säger att flyktingbarnen har vitt skilda skolbakgrunder, men gemensamt för dem alla är att de är ambitiösa och kämpar.
Levande läroböcker
Nina Wennberg är lärare på IVIK (introduktionsutbildning för nyanlända elever inom ramen för gymnasieskolans individuella program) som för närvarande har sju elever, de flesta ensamkommande flyktingbarn.
- Här har vi levande läroböcker, så bra att vi kan ta vara på den kunskap alla dessa besitter, säger Nina Wennberg som efterlyser mer teori (läs; praktikplatser) för ungdomarna som hon beskriver som "arbetsvilliga, plikttrogna och drivna".
- I Sverige är vi så fokuserade på teori, att teori är lika med kunskap, hur tar vi vara på den praktiska kunskapen?
En stor tillgång
Några elever sitter och väntar på nästa föreläsning. De tycker att det är spännande att få lära sig mer om andra kulturer och maten - i måndags serverades thailändsk soppa
i matsalen - får högsta betyg.
Vad hoppas ni att dagen ska leda till?
- Jag hoppas att den ska leda till ökad förståelse, säger Malin Parviainen.
- Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för att här finns människor som är beredda att hoppa in och utveckla vårt samhälle - om vi bara vågar ta kontakt, säger Nina Wennberg.