En bisyssla som ger biprodukter
Att björnar älskar honung har vi berättat i NSD förra veckan. Men de finns fler som slickar sig om munnen när det snackas honung, bi-odlarna.
Hemma kokar Anette Strömbäck honungsmarmelad kryddad med bland annat citron, apelsin, pepparmynta och anis.
Foto: Susanne Jansson
- Björnen drar sig till så mycket annat, komposittunnor som står öppna och annat som slängs i skogen. Inte är det bara honungen som drar björnen till sig, säger Anette Strömbäck som tycker att biodlarna hamnat lite i skottgluggen.
Allan Fogman som odlat bin i 30 år och Anette Strömbäck som är nybörjare i bi-branschen vill berätta om sin hobby och vad den ger dem.
Biprodukter
På frågan varför man håller på med biodling svarar Fogman;.
- Honungen först och främst, så klart.
Eller allra första svarar han;
- Varför inte?
Varför Anette Strömbäck för ett år sedan startade med sin biodling vet hon.
- Intressant, det är ett samhälle som bygger på känslor. Det är tack vare Allan som jag började. Att se honom med bina var en oerhörd känsla. Hur varsam han är med vart bi, säger hon.
Med sig har Anette smakprover på biprodukter som hon rör till hemma i sitt kök. Honungsmarmelad med smak av hallon och vinbär, eller vad sägs om citronsmakande honung, eller att hoppa i badet och tvätta sig med en hjärtformad, rosbeprydd, honungstvål och tända ett ljus gjort av bivax.
- Jag sätter på tub, blandar bär och honung. Svarta-vinbär eller hallon. Jättegott på smörgås,berättar Allan Fogman.
Biträff
De båda biintresserade är två av de cirka 20 odlarna i Kalix biodlares förening och i förrgår stod de som arrangörer för länets träff för biodlare.
- Vi har arrangerat träffen i sex år och vi var 35 stycken som var på Hyttgården i Töre i måndags. Där bjuder vi in föreläsare och snackar honungsskördar och tips. Bland annat berättade Sune Isaksson om hur man gör avläggare, delar samhällena och gör nya, berättar Fogman.
Bättre skörd
I hans trädgård i Näsbyn, inte långt från Kalix centrum bor 160 000 bin, där finns också äppelträd med kvistar tyngda av frukt och ett körsbärsträd med röda söta bär, hallon stora som jordgubbar, enorma gurkor och lök som tränger upp ur jorden.
- Det blir 70 procent bättre skörd i trädgården om man har bin, säger Fogman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!