Goda råd bland många surdegar

Skratten klingar när kvinnor från olika kulturer träffas för att baka.Målet är fler företag till bygden.

"Att låta degen jäsa länge i kallt vatten ger ett bra bröd som är bra för magen", säger Kerstin Englund, kursledare.

"Att låta degen jäsa länge i kallt vatten ger ett bra bröd som är bra för magen", säger Kerstin Englund, kursledare.

Foto: Linda Danhall

JUOKSENGI2010-10-27 06:00
Skålen med surdeg vandrar från näsa till näsa i köket i skolan i Juoksengi. Doften domineras av kardemumma.
- På fabrikerna jäses brödet i varmluft i sju minuter, det bästa är att låta bröd jäsa över natten i kallt vatten. 37 grader är det industrin som har hittat på och ingen har ifrågasatt det, säger Kerstin Englund, Haragårdens bageri och diplomerad kursledare.
Det är Tornedalens folkhögskola som håller kurs och Eva Juntti Berggren är projektledare. Det handlar om hantverk, främst mathantverk.
- Målet är att fler startar företag, gärna inom hantverk, säger Eva Juntti Berggren.
Fler företagare
Hon ser stor potential för små hantverksföretag i byarna runt Övertorneå.
- Det skulle fungera utmärkt. I södra Sverige finns det mängder av gårdsbutiker dit även turister kommer som ett turistmål. Det skulle absolut kunna bli någonting här också. Drömmen är att få igång stenkvarnen i Luppio igen.
Nya företagare ser hon framför allt i de nyanlända nysvenskarna.
Därför anordnades i går en nybörjarkurs i bakning.
- Det är även praktisk integration.
Plastmössorna är på håret och handskarna på händerna. Kerstin Englund visar sina ivriga elever hur allt går till.
Deltagare är kvinnor från Tornedalen, Burma, Afghanistan, Pakistan och Sudan samt ungdomar från Naturguidesutbildningen.
- Jag tycker om att baka, det här är en rolig kurs, säger Wah eh say, från Burma.
Hon hoppas på jobb i bygden.
- Jag trivs jättebra här och tycker om att studera, sedan hoppas jag på jobb.
Bolibompa som lärare
Robabe Rahibli kommer från Afghanistan och har bott två år och en månad i Övertorneå.
- Jag jobbar på att lära mig svenska. Jag lär mig av barn på dagis, de tycker att det är roligt att hjälpa mig att lära mig språket. Jag tittar också på Bolibompa det går att förstå.
På kursen bakades surdegsbröd, bondbröd, sesambröd och örtsaltknap.
Dagen avslutades med att Kerstin Englund höll ett inspirationsseminarium om bakhantverk, näring och ekologiska varor.
- Det är viktigt att baka rätt. Jag använder alltid ekologiskt mjöl. Tillsätt lite nyponpulver och du får samma effekt som askorbinsyra, tipsar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om