"Oljekungen" Tage Skoog 70 år

Tage Skoog - mannen bakom Skoogkoncernen fyller 70 år i morgon och firar det i Jävrebodarna under eftermiddagen.Foto: privat

Tage Skoog - mannen bakom Skoogkoncernen fyller 70 år i morgon och firar det i Jävrebodarna under eftermiddagen.Foto: privat

Foto:

Jubilar2010-06-12 06:00
Tage Skoog, Jävrebyn, fyller 70 år söndagen den 13 juni.
Efter sin skoltid anställdes han vid 14 års ålder som springpojke på Hällans blomsterhandel i Piteå. Efter ett par år fick han möjlighet att börja som trädgårdsarbetare vid disponentträdgården i Munksund. Dåvarande disponenten hette då Norre. Han efterträddes av Lennart Enström.
Snickare vintertid
Under ett par somrar var arbetet en bra inskolningstid för honom och så småningom kunna få ett arbete vid fabriken. Det var dåtidens säkraste arbetsplats. Den som hade fått ett jobb där hörde till de lyckligt lottade. Under viss vintertid, när trädgårdsarbetet av förklarliga skäl inte fanns, blev hans fars arbete som snickare det som kom att bli vinterjobbet.
När pappersbruket började planeras anmodades han av sin chef att söka till pappersmaskinskötarutbildningen som skulle bedrivas under ett år vid Ortvikens pappersbruk. Han blev antagen som den yngste i utbildningsgruppen.
Efter utbildningen åkte han hem och skruvade tillsammans med andra i samma gäng ihop pappersmaskinen. Han innehade jobbet som torkare och så småningom maskinförare.
Tankeverksamhet
Under denna tid fram till 1966 var det skiftgång på pappersbruket. En mängd olika förslag som lades till SCA förslagslåda och belönades. De mest bekanta var kanske de krokar som var konstruerade för att kunna skarva tork virorna och hålla densamma på plats utan att behöva så många människor i arbetet.
Tiden vid manöverborden på de olika arbetsplatserna satte igång tankeverksamhet om det inte vore möjligt att kunna prova något annat arbete.Skoog införskaffade då en koffert och en dammsugare och gav sig ut på fritiden för att sälja dammsugare.
Snart nog visade det sig att han tjänade mer på denna fritidssysselsättning än han gjorde på sitt arbete vid SCA och han sade därför upp sitt arbete för att bli sin egen lyckas smed.
Under mellanliggande tid hade han både hittat sin fru Margit och fått sitt första barn  -  en flicka, Christina.
Efter en kort tid som dammsugarförsäljare började han ett arbete hos Jarl Wellborg på Pite elbyrå under drygt ett år.
Koks och olja
Han kom sedan till Nordsvenska byggnadsvaror där han anställdes av Gunnar Lundholm som säljare av i första hand olja kol och koks. Det var vid denna tidpunkt nytt att man kunde elda med olja. De allra flesta hade pannor och spisar i sina hus, men eldade med ved.
Försäljningen ökade. Ara-Bolagen som hade köpt Nordsvenska byggnadsvaror, sålde nu byggmaterialhandeln och renodlade sin verksamhet till enbart olja kol och koks. Skoog fick överta ansvaret för denna verksamhet medan Lundholm tog hand om byggmaterial handeln.
En pojke hade nu tillkommit i familjen (Roland).
Startade Jet
1972 byggde han bolagets kontor och första cistern för oljehandel ute på Haraholmen.
Under följande tid satt han i Ara-bolagets styrelse. Tillsammans med andra startade han det nya bensinhandelsföretaget Jet i Sverige.
Efter några år köptes denna verksamhet lös i norra Sverige och Polar olje AB startades.
Tillsammans med ett antal distributörer verksamma i Norrbotten och Shell som kommit med som ägare kom affärerna att utvidgas väsentligt. Han byggde under denna Polartid upp ett 50-tal bensinstationer i Norrbotten.
I Shellsfären kom Skoog att ha flera olika poster. Han satt i bolagssstyrelserna för Sannes oljor i Göteborg, Bilisten, Mittoljor och Oljecenter i Umeå.
Under början av Ara-tiden läste han vid Umeå universitet och Marknadsförbundet in en Marknadsekonomexamen under tre år på fritiden. Två Hermods brev och två studiekvällar i veckan i Luleå - en hård tid.
Pite havsbad
Han startade Piteå marknadsförening, köpte loss Petrinis olje och hade nu en stor oljehamn att fundera över.
Under ett år tog han ledigt från Ara-jobbet till en del och var med och hjälpte Clifford Söderberg att starta Pite havsbad. När året var över gick han enligt överenskommelse tillbaka till sin gamla verksamhet.
Så småningom sålde han Polar olje AB och startade det nu helägda familjeföretaget Skoogs handels AB med bland annat Skoogs Bränsle AB. Under samma tid var han distributionsledare för civilförsvar och försvar i Norrbotten och Västerbotten.
Under årens lopp har han varit med i många föreningar. Exempelvis Druiderna, Rotary, Oljebaronerna, AHN, (association Hispa Nordica), Los Suecos, hembygdsföreningar med flera
Småstaden
Tillsammans med sin familj har han haft nöjet och lyckan att kunna starta flera företag. De har inneburit start av fastighetsrörelse med hotell och gallerian Småstaden. Numera också Hamnhuset där Nordbanken finns. Under åren har inköpts några bolag efter kusten som Skellefteoljor, Umeåoljor och Norroljor. Han startad försäljning av pellets och el och köpt kemiföretaget Kemek i Öjebyn.
Tage Skoog är också delägare i dataföretaget Exait och Pite dansar och ler.
Av SCA köptes under slutet av 1980-talet skogsfastigheten i Jävrebodarna, som han nu 20 år senare undersöker exploateringsmöjligheter för.
Spanien och Jävrebodarna
Har sedan en tid inte längre något operativt ansvar i koncernen. Men kan tack vare att han fortfarande bekläder stolen som styrelseordförande i bolaget följa verksamheten på nära håll och gläds över att se att den fungerar bra.
Numera är bostadsorten halvårsvis i Spanien, halvårsvis Jävre. Mindre snö och bättre vintrar gör att det lockar.
Födelsedagen tillbringar han i Jävrebodarna på fiskekampen och museumbyggnaden som finns där.
Han kommer att finnas där under eftermiddagen den 13 juni.
Han hälsar: Köp inga presenter. Kom dit för att titta på samlingarna och äta en sen lunch tillsammans med födelsedagsbarnet.
Fotnot: Vill man läsa mer om saker som timat under Skoogs aktiva arbetsliv kan man läsa hans blogg som man kommer till, om man går till hemsida www.idetage.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!