- Ja hallå, svarar det i luren med en dialekt som doftar västerbottniskt inland. Lite förvånansvärt är det nog för jubilaren har bott mer än 40 år i Stockholm.
Är det den våghalsige slalomåkaren Bengt-Erik Grahn, som ledde med fyra sekunder i andra åket och vurpade fyra portar från mål vid Portillo-VM i Chile, 1966 och missade ett givet guld?
- Jajamänsan, det är jag, svarar han
NSD vill uppmärksamma din 70-årsdag. Du är ju en en...
- Profil, fyller jubilaren i med när orden hakar sig. Det var roligt att ni vill skriva lite grann, verkligen roligt, det ska ni veta.
Inga divalater
Bengt-Erik Grahn tar genast plats i hjärtat. Han är mil från divalater. I morgon, på valborgsmässoafton, fyller han 70 år.
Hur kommer det sig att en viddernas fria man har hamnat i Stockholm?
- Jaa, du vet. Efter slalomen börja jag på GIH i Stockholm för att utbilda mig till idrottslärare. Jag träffa ju en tjej och började jobba här, meningen var att vi skulle flytta upp på något år. Men hon fick inget jobb däruppe, så småningom började ungar komma och vi blev kvar.
- Jag är upp varje år och nu när jag är pensionär är jag hela sommaren.
Elva syskon
Han föddes i Kittelfjäll i Vilhelmina kommun ett av elva syskon. Hans föräldrar var nomadiserade samer men när barnaskaran växte fann föräldrarna det mer praktiskt med fast boende. Familjen Grahn slog sig ned på ett småbruk vid foten av Kittelfjäll och på dess sluttningar inleddes slalomkarriären.
- Vi var sex pojkar, jag är nummer fyra uppifrån, alla åkte slalom. Vi trampade backen upp på fjället sedan åkte vi ner. Hela dagar höll vi på, vi fick bra kondition och balansen övades upp. Skidliftar fanns inte i vår tankevärld.
Satte Tärnaby på kartan
När Bengt-Erik skulle börja första klass fick han åka till sameskolan i Tärnaby som låg tolv mil bort, barnen kom hem till jul och påsk och på sommarloven.
- Första året var nog värst, det hände att man grät sig till sömns. Men det blev bättre, det var god anda på skolan och vi hade fin sammanhållning. Sedan fanns det en liten lift i backen och det var uppskattat.
Man kan påstå att jubilaren var den som fäste Tärnaby på kartan som alpin skidort. Han har som bekant fått efterföljare.
Sex SM-guld
Han har sex svenska mästerskap i utförsåkning. Hans största internationella merit är en andra plats i Kitzbühel, 1967, i dåtidens världscup. Segraren hette Jean Claude Killy. En av åskådarna på tävlingen var den idrottsintresserade, Jan Rippe, senare medlem i humorgruppen Galenskaparna & Aftershave. Han blev överförtjust i Tärnabyåkarens sluggerstil i pisten. Mer om detta senare.
Lapland Cup
Han minns också Lapland Cup på Dundret.
- Det var fina tävlingar i Gällivare. Hela världseliten var där. Arrangörerna var väldigt ambitiösa, vi åkare togs emot som kungar. Jag har faktiskt fått ett vandringspris från cupen drygt tio år efter avslutad karriär. De räknade ihop poängen genom åren och kom fram till att jag vunnit.
Man kan med fog påstå att "Fru Fortuna" inte följt "Bengan" på de vådliga färderna i pisterna.
Vid storslalomtävlingen i OS i Grenoble 1968 hade en slarvig portdomare lämnat en tidigare nerkörd käpp i en port. Bengan körde naturligtvis på den och föll. Han förlorade elva sekunder på debaclet. Andra åket vann han!
- Det grämer mig mer än Portillo. Käppen kunde jag inte göra något åt, säger vår jubilar.
Galenskaparna & After Shave
Så var det här med Jan Rippe. 2006 stötte "Bengan" ihop med Galenskaparna & Aftershave på ett hotell och tycke uppstod. En tid senare träffades de igen, då hade Rippe knåpat ihop en hyllningslåt till människan och idrottsmannen, Bengt-Erik Grahn, som de framförde till honom.
- Det var jättekul! Min karriär fick en "revival", radion hörde av sig och tidningar började ringa. Den höll faktiskt på att komma med på Svensktoppen men den plockades bort för musiken var ett plagiat på en amerikansk låt, YMCA.
Ångrar du något i karriären?
- Jaa, i så fall att jag körde med bara en växel. I vissa lägen borde jag lugnat ner mig något.
Hur ska du fira?
- Sex av mina syskon kommer ner så det lär nog bli full fart.
Jubilaren tycks fortfarande köra med en växel i alla fall under 70-årsdagen. Grattis!